Avanza bank bolån – testa om du kan få lånet i oktober 2022

Avanza bolån

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Avanza Stabelo Bolån+

Är du intresserad av Avanza bolån? Då har du hittat rätt! I denna artikeln har vi samlat allt du behöver veta om bolånet hos Avanza. Vi går igenom om lånet är bra, hur du flyttar ditt nuvarande lån till Avanzas bolån och hur räntan ser ut.

Låt oss köra igång direkt!

Artikelns innehållsförteckning

HUR FUNGERAR DET?

Är Avanza bolån bra?

Avanza bolån är ett mycket bra komplement till de övriga aktörerna på bolånemarknaden. Avanzas största konkurrensfördel inom bolånesegmentet är deras räntenivå. 

De ligger långt under de räntenivåer som är normala att bli erbjuden hos någon av storbankerna. Avanzas bolån har alltså potential att spara mycket pengar för bolånetagarna. För att kunna erbjuda så pass låg ränta som Avanza gör så behöver de dock ta lite lägre risker i sin utlåning. 

Det innebär till exempel att man som låntagare hos Avanza bara får låna motsvarande 60 procent av bostadens värde. Detta kan jämföras med gränsen på 85% av bostadens värde som gäller hos storbankerna.

Många har under 60% belåning på sin bostad

Dock så ligger ändå många av dagens bolånetagare på 60% eller mindre i belåning. Gick man in med en stor kontantinsats, eller om man amorterat mycket alternativt varit med på några års prisuppgång på bostadsmarknaden så ligger man troligtvis på mindre än 60% belåning i dagsläget. Detta krav blir alltså bara en begränsning för vissa.

RÄNTA & RÄKNEEXEMPEL

Hur hög ränta har ett bolån hos Avanza bank?

Avanza har precis som alla andra banker som erbjuder bolån lite olika bindningstider på sina lån. Räntorna varierar också beroende på vilken bindningstid man väljer. Det vanligaste är att man väljer ett obundet lån med så kallad rörlig ränta. 

Man följer då med på både de höjningar och sänkningar av räntan som sker. Alternativt kan man välja att binda lånet på exempelvis 1, 2, 3 eller 5 år. Man betalar då en på förhand fastställd ränta under hela bindningstiden. 

Oftast är räntan på bundna lån lite högre än den man får om man väljer den rörliga räntan. Man kan se det som att man betalar en viss premie för säkerheten att veta att ens räntekostnader inte kommer att stiga under bindningstiden.

Rörlig ränta 3 mån: 1,41%
Bunden ränta 1 år: 1,44%
Bunden ränta 2 år: 1,46%
Bunden ränta 3 år: 1,49%
Bunden ränta 5 år: 1,59%
Bunden ränta 10 år: 2,10%

Avanza bolåneränta

I nuläget så erbjuder Avanza en bolåneränta på 1,41% för ett lån med rörlig ränta. Detta är extremt lågt. Storbankerna har till exempel obundna bolåneräntor på över 2% (listränta) för tillfället. Ofta kan man dock hos dem ofta få en viss rabatt på räntan. Den rabatten är dock oftast inte så stor. Det blir alltså i regel ändå mycket dyrare än de 1,41% man kan få hos Avanza.

Avanza bolåneränta för bundna lån

Vidare så erbjuder Avanza en ränta på 1,41% för bolån bundna på 1 år, 1,44% för 2 år, 1,49% för 3 år, 1,59% för 5 år och 2,10% för 10 år. Även dessa räntor är markant mycket lägre än vad storbankerna brukar erbjuda.

Räkneexempel Avanza bolån

Den som väljer att flytta sitt bolån till Avanza kan ha stora pengar att spara. I och med att räntekostnaderna på bolånen är en stor kostnad så kan även en mindre sänkning av räntan ge en stor inverkan på privatekonomin.

I nuläget ligger snitträntan hos storbankerna till största delen inom spannet 1,5 till 1,6 procent. Snitträntan motsvarar vad den genomsnittlige bolånetagaren betalar i ränta – och kan vara ett bra mått för att veta ungefär vilken ränta man kan förvänta sig att få.

Årlig besparing hos Avanza = (2.000.000*0,0155)-(2.000.000*0,0127) = 5600kr

Räkneexempel

Tar vi en genomsnittlig bolåntagare med en ränta på säg 1,55% och ett bolån på 2 miljoner kronor så lägger hen ut cirka 2583 kronor per månad i räntekostnad. 

Skulle samma person flytta sitt bolån till Avanza med en ränta på 1,27% så blir den månatliga räntekostnaden bara 2117 kr. Att byta till Avanzas bolån skulle alltså ge en besparing på hela 466 kr per månad, eller 5600 kr per år.

 5600 kr är ju ganska mycket pengar som man kan lägga på bra mycket roligare saker än på räntekostnader.

Flytta hela ditt sparande

Avanza erbjuder ett stort utbud av fonder och aktier. De har även ett lågt courtage, samt en rad andra tjänster så som till exempel olika lösningar för pensionssparande. 

Man kan hos Avanza också välja att spara i alla de vanliga kontoformerna; ISK-konto, kapitalförsäkring samt vanligt aktie- och fondkonton. Vill man ha vanliga sparkonton så kan man även öppna sådana hos Avanza. 

Sparkontona som man kan öppna hos Avanza ger dessutom till skillnad från storbankerna en viss ränta på det insatta kapitalet. Läs vår jämförelse mellan Sveriges två ledande nätmäklare; Avanza eller Nordnet.

Samla alla dina konton hos Sveriges bästa sparbank

Det kan alltså vara värt att fundera på att flytta hela sitt sparande till Avanza. De har ett stort utbud, bra priser och en bra design på deras hemsida och app. De har även funktioner för att i efterhand kunna analysera sitt sparande och sin avkastning. 

På så sätt kan man få bättre insikt i sitt sparbeteende och hur pass väl ens investeringar presterar. Det kan också kännas bra att ha merparten av sin ekonomi samlad på ett och samma ställe. För den som bara är intresserad av bolånen hos Avanza så är dock detta inget problem. 

Storbankerna brukar ofta ställa krav på att man ska samla hela sitt sparande hos dem för att få de bästa bolåneräntorna. Något sådant krav har dock inte Avanza. Där erbjuds man samma bolåränta oavsett hur mycket eller litet sparande man har hos dem.

Såhär fungerar bolån genom Avanza

Genom Avanza kan man ta bolån för att finansiera alla vanliga typer av boenden så som villa, bostadsrätt och sommarstuga med mera. Lånen har en löptid på 30 år. Dock kan man betala av lånet på både mer eller mindre än 30 år. 

Amorteringsbeloppet kan man nämligen fritt bestämma själv, så länge man åtminstone uppfyller minikraven som är bestämt enligt det rådande amorteringskravet för bolån. 

I stort sett så fungerar bolån genom Avanza som vilket annat bolån som helst. Man betalar ränta och amortering en gång per månad, man har möjlighet att välja bunden eller rörlig ränta och så vidare.

Så mycket får du låna

Bolånen hos Avanza har en viktig begränsning att ta hänsyn till. Det är att man bara får låna max 60 procent av bostadens värde. Hos de flesta övriga banker brukar denna gräns ligga på 85 procent. Avanza kräver alltså en lägre belåningsgrad. 

För vissa kan detta innebära att man måste skjuta in mer pengar för att kunna kvalificera sig för att få bolån hos Avanza. Många ligger dock redan i nuläget på en belåningsgrad som är 60 procent eller lägre. Anledningen till att Avanza bara tillåter max 60 procent belåningsgrad är för att de vill hålla en lägre risk i sin utlåning. Den lägre risken är sen också en av de faktorer som gör att de kan hålla en lägre räntenivå än sina konkurrenter. 

För att bedöma belåningsgraden så gör Avanza i samband med varje låneansökan en statistisk värdering i samarbete med UC Bostad. Det kan alltså hända att deras värdering skiljer sig från vad du en gång betalade för din bostad, eller vad du själv uppskattar att bostaden är värd.

Låna upp till 10 miljoner kronor

Så länge man uppfyller kraven om maximal belåningsgrad så får man låna upp till 10 miljoner kronor. Bor man i till exempel Stockholm kan alltså det maximala beloppet ibland vara en begränsning. 

Där kan ju även normalstora villor kosta någonstans i spannet 15 till 20 miljoner kronor beroende på skick och läge. Även för dem med väldigt små bolån finns också en viss begränsning – man får nämligen inte låna mindre än 500 tusen kronor.

Hur gör man för att flytta sitt bolån?

Det är enkelt att flytta sitt bolån till Avanza. Särskilt smidigt är det för den som redan är registrerad kund hos Avanza. 

När man ansöker om ett bolån hos Avanza så tas man igenom ett enkelt formulär.Där får man börja med att upge några korta uppgifter om sig själv och den bostad man vill belåna. Man får även fylla i information om sitt nuvarande lån. 

Vidare får man också ange uppgifter om sin ekonomi, om man vill ha någon bindningstid på lånet, hur hög amortering man vill ha och så vidare. Efter det så är man klar och kan skicka in sin ansökan.

Avanza bolån ränta

Ska jag binda räntan eller inte?

Huruvida man ska binda bolåneräntan eller inte beror lite på ens personliga preferenser. Historiskt sett har det alltid lönat sig att välja rörlig ränta. Nu har vi dock under en lång tid haft rekordlåga räntor. 

Det kan därför vara svårt att se att räntan kommer att sänkas ytterligare. Samtidigt känns det också sannolikt att räntan kommer att höjas och återgå till lite mer normala nivåer någon gång framöver. 

När det i så fall sker är dock svårt att sia om – och den rörliga räntan är ju trots allt lägre än de bundna räntorna.

Enklare att flytta ditt bolån med rörliga räntor

En rörlig ränta kan därför ändå fortsatt vara fördelaktig. Speciellt med tanke på att man med bundna räntor blir mer låst till sin nuvarande långivare. 

Det kan till exempel vara svårt att flytta sitt bolån om man har bundna räntor. Även att sälja sin bostad och köpa en ny kan bli krångligt under den tid som ens lån är bundna. 

Bunden ränta skapar dock en viss säkerhet i och med att man med säkerhet vet hur mycket ränta man kommer att få betala under bindningstiden.

Hur kan räntan vara så låg?

Genom att fokusera på att hålla en låg en låg risk i utlåningen samtidigt som man strävar efter kostnadseffektivitet så kan man erbjuda en mycket konkurrenskraftig räntenivå. 

Bland annat så sparas mycket pengar genom att strömlinjeforma ansökningsprocessen och att erbjuda samma ränta till alla. 

På så sätt krävs mindre personal för att administrera låneansökningarna och att förhandla räntorna och så vidare.

Hur mycket behöver jag amortera?

Avanza följer samma lagar och regler som alla andra banker när det kommer till hur mycket man måste amortera. Det nuvarande amorteringskravet är det som reglerar hur mycket man minst måste amortera på sitt bolån. 

Lån som är tagna innan amorteringskraven trädde i kraft behöver dock inte följa dessa krav, och sådana lån omfattas inte av kraven även om man flyttar dem till Avanza. 

Skulle man utöka lånet och låna mer så skulle dock amorteringskravet börja gälla på hela lånet.

Så fungerar amorteringskravet i Sverige

De svenska amorteringskraven infördes i två omgångar. En första variant i mitten av 2016, och ett ytterligare skärpt amorteringskrav i mars år 2018. Det som gäller enligt amorteringskraven är att man måste amortera minst 2 procent av lånet per år om man har ett lån på mer än 70 procent av värdet på bostaden man belånat. 

Är lånets storlek motsvarande mellan 50 till 70 procent av värdet på bostaden så måste man amortera minst 1 procent av lånet per år. Vidare så kan man behöva amortera ytterligare 1 procent av lånet per år om lånets storlek överstiger 4,5 gånger ens totala årsinkomst före skatt. 

Beroende på belåningsgrad och lånets storlek kan du alltså behöva amortera allt från 0 till 3 procent av lånet per år. Hos Avanza får du dock inte låna så mycket som 70 procent eller mer av värdet på bostaden. 

Det innebär att det du måste amortera på ett bolån hos Avanza aldrig kommer att överstiga 2 procent av lånet per år med nuvarande bestämmelser.

BOLÅNERÄNTAN

Avanza har både sänkt och höjt räntan på sina bolån

Avanza har gjort en hel del förändringar av sin bolåneränta. Både höjningar och sänkningar av räntan har förekommit. Det kan dock vara ett positivt tecken för låntagarna. 

En frekvent justering av räntan kan tyda på att de hela tiden försöker att hålla räntan på en så låg nivå som möjligt. Därför kanske de hellre sänker räntan för att sedan därefter höja igen – istället för att spela säkert och låta räntan ligga kvar på den högre nivån hela tiden.

Rörlig ränta 3 mån: 1,41%
Bunden ränta 1 år: 1,44%
Bunden ränta 2 år: 1,46%
Bunden ränta 3 år: 1,49%
Bunden ränta 5 år: 1,59%
Bunden ränta 10 år: 2,10%

Avanza bolåneränta

Sänkte bolåneräntan till 1,09%

I slutet av 2018 sänkte Avanza sin bolåneränta till rekordlåga 1,09 procent. En sådan låg ränta har den svenska bolånemarknaden tidigare aldrig skådat. Idag ligger till exempel de genomsnittliga bolåneräntorna någonstans runt 1,5 procent. 

Enstaka bolånetagare med sällsynt god ekonomi och låg belåning kan möjligen ha räntor på 1,09 procent eller något lägre hos någon bank – men det är bara i vissa extremfall.

Höjde sedan bolåneräntan till 1,34%

Det dröjde dock inte särkilt länge innan Avanza valde att höja räntan igen. Bara några månader efter sänkningen till 1,09 procent så höjde de igen. I början av 2019 steg då Avanzas rörliga bolåneränta till 1,34 procent. Nu i början av 2020 ligger räntan på 1,41%.

Så ser den rörliga räntan ut just nu på Avanzas bolån

Sedan höjningen i början av 2019 har räntan trendat försiktigt uppåt. Idag ligger den rörliga räntan hos Avanza på 1,41 procent. Hur den kommer att förändras framöver är dock svårt att sia om. 

Riksbanken har flaggat för att reporäntan kommer att höjas framöver – vilket skulle få även bolåneräntorna att börja trenda uppåt. Med frågetecken kring den ekonomiska utvecklingen som uppvisar långsammare tillväxt och något ökande arbetslöshet är det dock väldigt osäkert om någon räntehöjning kommer att komma i närtid.

Bättre villkor för private banking kunder

Den som är Private Banking kund hos Avanza kan få ännu bättre villkor på sitt bolån. För att bli Private Banking kund krävs att man har ett samlat kapital på minst 3 miljoner kronor hos Avanza. 

Är man fler medlemmar i sitt hushåll så kan hela hushållets sparande hos Avanza räknas mot de 3 miljonerna. Även eventuell tjänstepension som ligger hos Avanza räknas in. 

Den som driver ett eget företag som har eller öppnar konto hos Avanza kan också räkna in företagets sparande. Detta gör att det kanske är enklare än vad det först låter att kvalificera sig för att bli Private Banking kund hos Avanza.

Bolåneränta på 0,99%

Är man Private Banking kund så kan Avanza erbjuda en bolåneränta på superlåga 0,79%. Detta kräver dock att man lånar max motsvarande 50 procent av marknadsvärdet på sin villa eller bostadsrätt. Läs mer om Superbolånet Private Banking.

Man måste också låna som minst 1 miljon kronor och som mest 10 miljoner kronor. Vidare så har de bolån som erbjuds till Private Banking kunderna också en möjlighet till flexibel kredit. Bolånet kan ha en flexmöjlighet på upp till 500 tusen kronor. På så sätt kan låntagaren sätta in och ta ut pengar när den vill. 

Man behöver därför inte gå igenom processen med en ny ansökan och kreditprövning ifall man vill låna lite mer till exempelvis en renovering eller liknande9

HUR FUNGERAR LÅNEDELEN?

Avanza samarbetar med Stabelo

Det är inte Avanza själv som ger ut deras bolån. De står bara för förmedlingen av lånen. Istället är det Avanzas samarbetspartner Stabelo som ger ut lånen. När du tecknar ett lån via Avanza blir du alltså automatiskt även kund hos Stabelo. 

Stabelo finansierar bolånen genom en bolånefond där instutionella investerare kan placera pengar som sedan lånas ut till stabila bolånetagare – med hjälp av Avanza.

Nackdelar

Den största nackdelen med att ta ett bolån hos Avanza är begränsningen när det kommer till belåningsgraden. Man får alltså som tidigare nämnt bara låna maximalt motsvarande 60 procent av värdet på sin bostad. 

Det kan vara ett problem för de som är lite yngre och relativt nya på bostadsmarknaden. Man kanske inte hade så mycket pengar att gå in med i kontantinsats. Man kanske inte heller har hunnit amorterat så mycket, och inte heller hunnit vara med om någon prisuppgång på sin bostad. 

Därför kanske man fortfarande har en ganska hög belåningsgrad. Är man ny i karriären och ännu inte hunnit få upp sin lön så kan det också vara svårt att snabbt amortera ned tills att man når en belåningsgrad på 60 procent. Det kan därför vara svårt för vissa att kvalificera sig för Avanzas bolån.

Fördelar

Det är mestadels fördelar med Avanzas bolån. Den låga räntan är självklart den stora fördelen. Räntan är ju trots allt den kanske allra viktigaste aspekten när det kommer till att välja hos vilken bank man ska ha sitt bolån. 

Med dagens bostadskostnader har de flesta ganska stora bolån. Vissa har till och med flera miljoner kronor i bolån. En lite lägre ränta kan i sådana fall göra att man sparar ganska mycket pengar. 

Har man dessutom redan ett sparande hos Avanza så kan det vara fördelaktigt att ha sitt bolån där. På så sätt behöver man inte ha sin ekonomi lika utspridd hos olika banker.

Risker

Några uppenbara risker med Avanzas bolån finns inte. Vissa har påpekat att en del av de mindre bolåneutmanarna tidigare haft för korta löptider på sina lån. När löptiden går ut har långivaren rätt att säga upp lånet. 

Om ens ekonomiska situation förvärrats sedan man tog lånet riskerar man därför att få sitt lån uppsagt – och man kan då ha problem att få lån även hos andra banker. Det kan vara en väldigt svår situation att ta sig ur på ett bra sätt. 

De bolån som Avanza erbjuder har dock en löptid på 30 år. Detta är även i linje med vad de andra större bolånegivarna har, och bör därför inte vara något att oroa sig över.  

Källor
Summary
Review Date
Reviewed Item
Avanza bank - Bolån
Author Rating
51star1star1star1star1star

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.