Börshandlad fond – Enkel och lättläst guide 2022

Börshandlad fond

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vad är en börshandlad fond (ETF)?

Börshandlade fonder handlas på börsen på samma sätt som en aktie. Dessa är kopplade till olika index, exempelvis länder, sektorer, teman eller råvaror. Börshandlade fonder kan även handlas flera gånger per dag.

Tre viktiga punkter om börshandlad fond

FÖRDJUPNING

Börshandlad fond - ett praktiskt exempel

ETF:er är alltså precis som vanliga fonder med den stora skillnaden att en börshandlade fonder går att köpa på börsen precis som en aktie. Börshandlade produkter kan för vissa kännas lite enklare än en traditionell fond och köp- och säljkurser fungerar som en akties.

I övrigt så fungerar ETF:er som en fond, den följer den underliggande tillgången och en ETF följer utvecklingen på det den följer. Det finns väldigt många exempel så du bör kunna handla en ETF som följer den underliggande tillgången du är ute efter.

Så fungerar ETF:er (börshandlade fonder)

För att kunna köpa en Exchange Traded Fund måste du först ha ett konto hos en aktieplattform. Du har sedan en egen sektion för ETF:er och kan där välja bland det som finns i utbudet. Du ser enkelt den underliggande tillgång som den följer.

Till skillnad från aktier hos vanliga aktiesidor så kan ETF:er ha hävstång och det är därför man ofta hör talas om Bull och Bear ETF:er.

Vad menas med Bull och bear?

Bull och Bear syftar på upp- och nedgång. Du har till exempel svenska XACT Bull som följer OMX index. Här tjänar du om den går upp. En Bear ETF ska du istället gå in i om du tror att den tillgång som följs ska ned. Det här är alltså samma sak som att “långa” eller “korta” något. Lång är Bull och kort är Bear.

Hur fungerar hävstång?

En del ETF:er har hävstång och det här gör det möjligt att tjäna mer på mindre kursrörelser. Det är inte säkert att du får en vinst så du bör vara försiktig, men det är inte vanligt med ETF:er med väldigt hög hävstång. Tittar man på ETF:er hos stora leverantörer så har dessa ETF:er nästan alltid 1 eller 2 i hävstång. 1 innebär alltså ingen hävstång. En del har 1,5 i hävstång.

Vad kostar det att handla med ETF:er?

Det brukar inte vara dyrare att handla ETF:er än vad det är att handla aktier eller andra börshandlade produkter. Hos de allra flesta plattformar tar man ut ett courtage precis som man gör när du ska köpa och sälja aktier.

Det är med andra ord inte någon större skillnad, men kontrollera vilka priser som gäller hos just din plattform. Glöm inte bort att skilja mellan vanliga fonder och börshandlade fonder då dessa kan ha olika prisklasser. En administrativ avgift tas ofta ut också.

Vilka är de största riskerna med ETF:er (börshandlade fonder)?

Det finns inga större risker med ETF:er än vad det finns med andra investeringar på börsen. Du bör tänka på saker som likviditetsrisk, marknadsrisker och valutarisk. Dessa ämnen kan vara bra att läsa på mer om då det är något som investerare bör åtminstone känna till på grundnivå.

Tänk också på att risken blir högre för en ETF med häv. Du kan tjäna mer pengar på mindre rörelser men du kan också förlora mer pengar än du kanske räknat med. Oavsett vad den underliggande tillgången är för något så kan du inte förutse resultatet.

FAQ - Vanliga frågor om börshandlad fond

Här följer lite vanliga frågor och svar på dessa om just ETF:er. Det här är grunderna som du bör känna till innan du gör din första investering i en ETF.

Vad är en börshandlad fond (ETF)?

En ETF är en typ av fond som du kan handla på börsen, precis som du gör med aktier. I övrigt fungerar det som en vanlig fond.

Hur fungerar hävstång?

Med häv kan du tjäna mer på mindre kursrörelser. Det här innebär samtidigt att du får en högre risk och kan förlora mer pengar.

Vad menas med Bull och bear?

En ETF kan vara bear och då tjänar du när tillgången går ned i pris, bull innebär istället att du tjänar på att den går upp.

Övrigt bra att veta om ETF:er

En börshandlad fond är med andra ord inte mycket annorlunda från en vanlig fond, den enda egentliga skillnaden är att den kan handlas på börsen med samma process som när du köper aktier. För många är det här att föredra och det är ofta ETF:er som man förlitar sig på om man vill använder fonder för daytrading eller swingtrading.

Hävstången kan verka lockande men det är viktigt att du tänker på vad det innebär. Är du osäker på tillgången så kan det vara onödigt riskfyllt att investera i en ETF som har häv, det kan leda till onödiga förluster. Många ETF:er har ingen häv alls och dessa kan vara bättre för den som vill ha en lägre risk, framförallt om man är en nybörjare till ETF:er.


Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.