Vad är ett börsvärde? – Enkel och lättläst guide

Börsvärde

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Börsvärde är det totala värdet ett företag har som är noterat på en aktiebörs. Genom att multiplicera det antal aktier som finns i företaget med aktuell börskurs får man fram börsvärdet. 

Börsvärdet är det värde marknaden tycker att ett företag har just i den stunden. Aktiekursen kan röra sig upp eller ned snabbt. Därmed kan företagets börsvärde också förändras snabbt. Blir ett företag uppköpt av en konkurrent eller annan aktör sker det oftast till en premie mot senast betald kurs. Då betalar alltså den som köper upp företaget mer än vad marknaden har ansett att det företaget är värt. 

Ett företags börsvärde är till viss del en symbolisk fråga. Det är prestigefullt för ett företag att ha ett högt värde, gärna högre än konkurrenternas. 

Börsvärdet spelar dock stor roll i några avseenden. En börs är oftast indelad i olika listor. Stockholmsbörsens tre stora listor är Large cap, Mid cap och Small cap. Vilken lista ett företag handlas på avgörs av börsvärdet. Även olika aktieindex kan baseras på börsvärde. Ett högt börsvärde är också  en viktig fördel i olika affärssammanhang. Det kan till exempel vara om ett företag vill göra en nyemission.

Gå Aktieskolans kurs ➟ "Börja investera i aktier"

Vill du börja investera i aktier? Bra!

Vår nybörjarkurs hjälper dig att: 

  • vad är en aktie?
  • så bygger du en stabil, långsiktig och framgångsrik aktieportfölj
  • så hittar du bra aktier
  • så kommer du igång redan idag!

Viktig kortfattad information om börsvärde

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

FÖRDJUPNING

Så fungerar börsvärde

Börsvärdet räknar man ut genom att multiplicera företagets aktie med aktuell börskurs. Tänk på att använda rätt information. Antal aktier som ett företag har finns på deras hemsida eller i senaste årsredovisning.

Börsvärde räkneexempel

Om ett företag har 1.000.000 aktier och börskursen just nu är 50 kr, då blir deras börsvärde 50.000.000 kr. Går aktiekursen upp till 100kr blir deras börsvärde 100.000.000 kr.

Börsvärde

Övrigt bra att veta

Ett företags börsvärde är till stor del en symbolisk fråga. Det har i stort sett ingen praktisk betydelse. Det innebär däremot en stor prestige att ha ett börsvärde över en viss symbolisk nivå eller att ha ett större börsvärde än konkurrenter etc. 

Börsvärdet har en praktisk betydelse för svenska företag när det gäller på vilken börslista ett företags aktie skall handlas. Har företaget ett högt börsvärde kan det handlas på en lista för större företag. Det ger företaget större uppmärksamhet i media och bland investerare.

Börsvärde är trots allt något som uppmärksammas mycket i media. 2018 var det exempelvis stor spekulation i media vilket av de USAs stora techbolag som först skulle nå 1000 miljarder USD i börsvärde. Apple, Amazon och Microsoft tävlade om att nå den magiska gränsen först. Apple var det bolag som först klev över den historiska gränsen på 1000 miljarder USD i börsvärde. Apple är fortfarande det högst värderade amerikanska företaget. I skrivande stund är börsvärdet ca 2000 miljarder USD. 

Högst börsvärde bland företagen på den svenska börsen har AstraZeneca. Deras börsvärde är i skrivande stund ca 1.413.351.000.000 SEK.


Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.