Cannabisaktier – 15 populära marijuana-aktier 2022

Cannabisaktier listade på Aktieskolan.se

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

I den här artikeln om cannabisaktier för du lära dig:

  • 15 olika cannabisaktier som du kan investera i på börsen.
  • Vi berättar lite om varje bolag
  • Listar över de mest ägda cannabisaktierna. 

Innehållsförteckning

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Vad är cannabisaktier?

Cannabisaktier är aktier i företag som är verksamma inom marknaden för cannabis. Det kan antingen vara företag som är direkt involverade i till exempel odling och skörd av cannabis eller försäljning och distribution av cannabisen. 

Men cannabisaktier kan även innefatta företag som verkar mer i periferin av cannabisbranschen; Exempelvis företag som äger, förvaltar och hyr ut fastigheter som används av cannabisodlare, eller företag som på något sätt tillhandahåller en produkt eller tjänst där cannabisaktörer utgör en stor del av kundbasen. 

Någon precis definition av cannabisaktier är alltså svår att göra, och det är lite upp till var och en att avgöra hur stark anknytning till cannabisbranschen företaget ska ha för att man ska välja att kalla deras aktie för en cannabisaktie.

Det kan även kallas för weed-aktier och marijuana-aktier

När man pratar om cannabisaktier så kan liknande uttryck så som marijuanaktier och weed-aktier dyka upp, och det är då lätt att undra vad skillnaden på dessa är. 

Sanningen är dock att det inte finns någon skillnad alls. Det är helt enkelt olika namn på samma sak. 

Cannabis är egentligen ett samlingsnamn för bland annat marijuana och hasch, medan weed (”gräs” på svenska) är ett populärt ”smeknamn” på drogen marijuana som kommer från det gräsliknande utseendet på marijuanan (som för övrigt är torkade blommor från växten Cannabis Sativa/Hampa). 

INVESTERA PÅ BÖRSEN

Såhär investerar du i cannabisaktier

Den globala marknaden för cannabis befinner sig för tillfället i en stark tillväxtfas. En tillväxt som väntas bestå under många år framöver i takt med att fler och fler länder väljer att legalisera användandet av cannabis – både för medicinskt bruk, men också i växande utsträckning även användandet av cannabis för rekreationellt bruk.

USA är en av de större länderna som bidragit till att driva på utvecklingen mot cannabis som en alltmer legaliserad drog. Sedan Colorado i slutet av 2012 röstade igenom förslaget att tillåta rekreationellt användande av cannabis så har en mängd av de övriga amerikanske staterna valt att följa i samma fotspår. 

Många andra länder har också följt samma väg som USA, och valt att inte längre anse cannabis att vara en förbjuden drog.

Legaliseringen av marijuana resulterar i kraftigt ökad försäljning

Utvecklingen med ökad legalisering av cannabis har förstås resulterat i ett växande kommersiellt intresse för cannabismarknaden. Många är de företag som ser möjlighet till stora vinster om de lyckas ta en andel av den snabbt växande marknaden. 

Då många av dessa företag numera valt att börsnotera sig så finns det stora möjligheter att investera i cannabis genom att köpa aktier i något eller några av dessa företag.

statistik cannabisförsäljning

Grafik lånad från: Statista.com

Varför ska man investera i cannabisaktier?

Den stora lockelsen med att investera i cannabis torde för de flesta vara den väldigt höga tillväxten som marknaden står inför. 

Den accelererande legaliseringen av cannabis, främst för medicinskt bruk men på senare år även för rekreationellt bruk, innebär att användandet av cannabis runt om i världen ökar snabbt. 

Så att investera i cannabisaktier kan vara ett bra sätt att få vara med på tillväxtresan för denna snabbväxande miljardmarknad.

Hur kan man köpa aktier?

Cannabisaktier kan köpas på precis samma sätt som vanliga aktier. Det går bra att köpa dem via någon av storbankerna, men för att få tillgång till det bästa utbudet och de lägsta courtagenivåerna så kan det vara fördelaktigt att handla via någon av de mer nischade nätmäklarna. 

Avanza är ett bra alternativ bland nätmäklarna. Avanza erbjuder handel i svenska såväl som utländska aktier, de håller väldigt konkurrenskraftiga priser på courtaget och de erbjuder sparande i valfri kontoform så som till exempel ISK, kapitalförsäkring eller vanligt aktie- och fondkonto.

Är det någon skillnad på maruijana-aktier, weed-aktier och cannabis?

När man pratar om cannabisaktier så kan liknande uttryck så som marijuanaktier och weed-aktier dyka upp, och det är då lätt att undra vad skillnaden på dessa är. Sanningen är dock att det inte finns någon skillnad alls. Det är helt enkelt olika namn på samma sak. 

Cannabis är egentligen ett samlingsnamn för bland annat marijuana och hasch, medan weed (”gräs” på svenska) är ett populärt ”smeknamn” på drogen marijuana som kommer från det gräsliknande utseendet på marijuanan (som för övrigt är torkade blommor från växten Cannabis Sativa). 

Cannabisaktier
Cannabisaktier, Marijuana-aktier och Weed-aktier

FRÅGOR & SVAR

Cannabisaktier på börsen

Den stora tillväxten på cannabismarknaden har gjort att fler och fler företag etablerat sig och försöker ta en del av marknaden. 

Trots många av företagens unga ålder så har flera av dem redan valt att börsnotera sig. Nedan följer en lista på 15 stycken börsnoterade cannabisaktier som kan vara intressanta att investera i. Läs mer om varje bolag här nedanför listan eller genom att klicka på deras namn (länkarna leder till respektive bolagssida hos Avanza bank).

Tilray Inc

Tilray Inc är ett kanadensiskt företag som huvudsakligen sysslar med odling, skörd och leveranser av cannabis. Tilray grundades år 2013 och har nu verksamhet, förutom i Kanada, även i Australien & Nya Zeeland, Europa och Latinamerika. 

De har som mål att utöka sin geografiska tillväxt i takt med den fortsatt utspridda legaliseringen. Tilray Inc börsnoterades år 2018 och är noterade på NASDAQ.

Canopy Growth Corp

Canopy Growth Corp blev 2014 det första amerikanska cannabisföretaget att bli börsnoterade i USA, och är idag det största cannabisföretaget i världen sett till marknadsvärdet. 

De är världsledande inom odling, försäljning och distribution av cannabisprodukter till en rad olika kundgrupper. 

Försäljningen av deras produkter sker via en rad olika egenägda varumärken så som Tweed, Spectrum Therapeutics, DNA Genetics, Craftgrow och Tokyo Smoke med flera, som tillsammans erbjuder olika typer av cannabisprodukter som torkade cannabisblommor, oljor och koncentrat samt hampa med mera.

Aurora Cannabis Inc

Sedan Aurora Cannabis Inc grundades år 2013 har det växt till att bli ett av världens största företag verksamma inom medicinsk cannabis. Aurora Cannabis har sitt huvudkontor i Edmonton i Kanada, men har verksamhet även i Europa och Australien. 

De har förutom en stark organisk tillväxt valt att växa genom strategiska förvärv av liknande verksamheter, och de har sedan 2016 förvärvat ett tiotal företag verksamma inom cannabisbranschen.

Aphria Inc

Aphria Inc är ytterligare ett kanadensiskt cannabisföretag med fokus på medicinsk cannabis. De producerar, säljer och levererar cannabisblommor och cannabisoljor och har sedan de grundades år 2013 växt till att ha verksamhet i 10 länder spritt över 5 olika kontinenter. 

De säljer sina produkter genom sina varumärken Aphria, Broken Coast, Solei, Riff och Good Supply.

Cronos Group Inc

Grundades år 2012 och har sitt huvudkontor i Toronto i Kanada. Företaget jobbar med forskning och utveckling av cannabisprodukter och relaterad teknologi. 

De erbjuder förutom rena cannabisprodukter även en digital plattform under varumärket PEACE NATURALS, som förespråkar hälsa och välmående tillsammans med användandet av olika cannabisprodukter. 

De driver även varumärket Cove som riktar sig mot premiumsegmentet av cannabismarknaden, samt Lord Jones som marknadsför och säljer bland annat skönhetsprodukter och godis innehållande cannabis.   

CannTrust Holdings Inc

CannTrust Holdings Inc grundades år 2015 och har huvuddelen av sin verksamhet i Kanada där de även har sitt huvudkontor (som ligger i Ontario). De odlar och producerar läkemedelsprodukter gjorda på cannabis och vänder sig till läkare och andra hälsovårdsaktörer. 

Utöver sin försäljning till läkemedelssektorn under varumärket CannTrust så säljer de även cannabis för rekreationellt bruk under fyra andra separata varumärken.

OrganiGram Holdings Inc

OrganiGram Holdings Inc är en producent och försäljare av medicinsk marijuana i främst Kanada, men även till grossister och konsumenter i andra länder. 

De säljer torkad cannabis och cannabisoljor för medicinskt bruk under varumärket OrganiGram och för rekreationellt bruk under de fyra varumärkena Edison Reserve, Edison Cannabis Co, ANKR Organics och TrailBlazer. De grundades år 2013 och har sitt huvudkontor i Moncton i New Brunswick, Kanada.

Emerald Health Therapeutics Inc

Även Emerald Health Therapeutics Inc är ett kanadensiskt cannabisföretag. De grundades år 2007 och har sitt huvudkontor i Victoria, Kanada. 

De har fokus på medicinsk cannabis och lägger även ett stort fokus på vetenskaplig forskning och utveckling för att ta fram effektivare metoder för odling samt för att utforska nya potentiella medicinska fördelar i användandet av cannabis.

Supreme Cannabis Company Inc

Supreme Cannabis Company Inc är ett kanadensiskt företag som inriktar sig mot premiumsegmentet av cannabismarknaden. De har som ambition att odla cannabis av den högsta kvaliteten och säger sig fokusera på just kvalitet över kvantitet. 

De har ett varumärkesdrivet perspektiv på sitt företagsbyggande och har som mål att skapa en väldiversifierad portfölj av varumärken som riktar sig till olika kundgrupper inom cannabismarknaden. 

I nuläget består deras varumärkesportfölj av 7ACRES, blissco, truverra, Supreme Heights, CAMBIUM Plant Sciences, KKE och MEDIGROW.

48north Cannabis Corp

Det kanadensiska 48north Cannabis Corp fokuserar på hälso- och wellness-marknaden genom att skapa innovativa och autentiska varumärken som siktar på att ligga i framkant och ta fram nästa generations cannabisprodukter. 

Utöver två större fastigheter för inomhusodling av cannabis i Ontario så har företaget också en odling kallad ’the Good Farm’ som odlar organisk cannabis utomhus. De säljer sina produkter via varumärkena 48N, F8, Latitude, Mother & Clone, Avitas och Quill.

Delta 9 Cannabis Inc

Delta 9 Cannabis Inc grundades år 2012 av far och son Bill och John Arbuthnot. År 2014 blev Delta 9 den fjärde licensierade producenten av medicinsk cannabis i Kanada. Idag är företaget noterat på Toronto Stock Exchange och har växt från sitt ursprungliga tvåmansteam till runt 150 anställda.

Delta 9 Cannabis Inc har förutom sitt huvudfokus, som är odling och försäljning av högklassig cannabis, ett affärsområde som innefattar support och rådgivning till nya licensierade producenter av cannabis. Detta affärsområde innefattar både försäljning av nödvändiga produkter och material samt tillhandahållande av konsulttjänster och specifik branschkunskap till de nya licenstagarna. 

Auxly Cannabis Group Inc

Auxly Cannabis Group grundades så sent som 2017 och har som mål att vara en global marknadsledare fokuserad på cannabisprodukter som stöds av forskning samtidigt som de strävar efter en hög innovationsfaktor i sina produkter.  

De bedriver verksamhet i Kanada och Uruguay. Deras produkter säljs via för tillfället fyra egenägda varumärken samt via en rad strategiska samarbetspartners.

Vivo Cannabis Inc

Vivo Cannabis är ett kanadensiskt cannabisföretag som har en vision att kunna hjälpa patienter och konsumenter att uppnå sina hälso- och wellnessmål. 

De har verksamhet i British Columbia och Ontario och fokuserar på att hålla odlingsstorlekarna kontrollerade för att kunna producera cannabis av extra hög kvalitet. De fokuserar på produktion av cannabis både för medicinskt och för rekreationellt bruk.

Harvest One Cannabis Inc

Harvest One Cannabis är ett väldiversifierat cannabisföretag som utvecklar och tillhandahåller cannabisprodukter till både patienter och konsumenter, med ett huvudsakligt fokus på produkter som främjar sömn samt motverkar ångest och smärtor. 

Verksamheten drivs huvudsakligen via deras fyra dotterbolag. Dessa är United Greeneries som står för odlingen av cannabis, Satipharm som utvecklar och producerar cannabisbaserade läkemedel, Dream Water som säljer sömnhjälpmedel och Delivra som säljer smärtlindrare.

Heliospectra

Heliospectra jobbar huvudsakligen med försäljning av lampor ämnade åt odling. De har som mål att kunna bidra till att göra kommersiell odling mer resurs-effektiv och lönsam. 

De erbjuder förutom odlingslamporna i sig även en programvara för att hantera belysningsstrategier efter bland annat mognadsgrad på plantorna och så vidare. 

Heliospectra erbjuder även konsulttjänster där de hjälper till med installation, underhåll och testprojekt – de kan alltså bidra med en helhetslösning till cannabisföretagen för att hjälpa dem uppnå så effektiva odlingsförutsättningar som möjligt.  

FRÅGOR & SVAR

Mest ägda cannabisaktierna

Här nedanför är de mest ägda cannabisaktierna bland Avanza banks kunder:

 Bolag/AktieAntal ägare (cirka)
1Aurora Cannabis7 228
2Canopy Growth3 717
3Tilray Inc3 600
4Sundial Growers Inc3 396
5Harvest One Cannabis1 452

ETF med exponering mot cannabis och marijuana

För den som inte känner sig tillräckligt intresserad av området cannabis för att sätta sig in i specifika bolag, men ändå är intresserad av att investera i branschen så kan det vara en bra idé att istället köpa en fond som investerar i cannabisbolag. 

Ett exempel på en sådan fond är exempelvis Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF. Denna fond är en ETF (Exchange Traded Fund) som till skillnad från vanliga fonder handlas direkt på börsen. Fördelen med detta är bland annat att man slipper den väntetid som normalt uppstår när man genomför köp och sälj av vanliga fonder. 

I övrigt fungerar dock en ETF som en vanlig fond, och Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF ger ett diversifierat ägande i flera av de största cannabisbolagen globalt. För oss i Sverige går Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF att köpa hos bland annat Avanza.

Heliospectra är en av få Svenska cannabisaktier

Heliospectra som tidigare nämndes är faktiskt ett svenskt företag. Det är också en av de få möjligheter vi investerare har att investera i cannabisaktier om vi föredrar att hålla oss på hemmamarknaden och inte investera i utländska bolag.

Bolaget producerar produkter och tjänster till cannabisproducenterna.

TIPS & TRIX

Vad bör man tänka på innan man börjar köpa cannabisaktier?

När det kommer till att köpa cannabisaktier så finns det en rad olika saker man bör tänka igenom. Först och främst bör man fundera över huruvida man tror det blir mest lönsamt att köpa aktier direkt i något av de cannabisproducerande bolagen. 

Eller om man tror att det är bättre att köpa aktier i företag så som exempelvis det svenska Heliospectra, som levererar produkter och tjänster till cannabisproducenterna. Sedan bör man också fundera på huruvida man tror att trenden med ökad legalisering av cannabis kommer fortsätta.

Legaliseringen har drivit på en enorm tillväxt i marknaden, vilket gjort att avkastningen för cannabisaktier blivit väldigt hög. Men trenden med legalisering har också lett till tro om fortsatt hög tillväxt, vilket gör att de flesta cannabisbolag har ganska höga värderingar i förhållande till sin nuvarande vinstnivå. För att kunna räkna hem cannabisaktier som en god investering som ger hög avkastning så kan det alltså komma att krävas att den höga tillväxten håller i sig en bra tid framöver.

Analysera bolaget noga och sprid riskerna

I övrigt så gäller samma principer för att köpa cannabisaktier som att köpa aktier i vilket bolag inom vilken bransch som helst. Man bör analysera företagets styrkor i förhållande till sina konkurrenter; Vad har de för konkurrensfördelar och kommer dessa att bestå över tid? 

Man bör kolla upp företagets finansiella ställning så att det inte finns någon överhängande risk för nyemission eller liknande. Man bör kolla upp ledningen och styrelsen; Vilken erfarenhet har de av liknande branscher och har de lyckats väl i sina tidigare uppdrag?

Listan på saker att analysera kan göras lång, men i grund och botten handlar det om att försöka gå igenom de viktigaste delarna av företaget och försöka bilda sig en uppfattning om hur företaget kan komma att prestera i förhållande till marknaden och i förhållande till sina konkurrenter. 

För även om cannabismarknaden erbjuder väldigt hög tillväxt och stora möjligheter för oss investerare att få hög avkastning så är det viktigt att tänka på att inte alla cannabisbolag kommer bli vinnare i längden.

Marknaden har hög potential - men påverkas även av politiska regleringar

Just cannabismarknaden är väldigt intressant på grund av sin höga potential. Fler och fler länder har legaliserat användandet av medicinsk cannabis. Men på senare tid har även det rekreationella bruket av cannabis börjat legaliseras. 

Kanada har helt och hållet legaliserat cannabisen, och många stater i USA tillåter numera både medicinskt och rekreationellt bruk. Denna utveckling förväntas fortsätta i USA, och även bland många av de andra länderna runt om i världen.

De politiska regleringarna och legaliseringen är dock en väldigt bidragande faktor till den långsiktiga utvecklingen och till potentialen för fortsatt hög tillväxt i cannabisbranschen. Skulle till exempel oväntade negativa effekter av legaliseringen uppstå – exempelvis att ett ökat missbruk av cannabis leder till märkbart negativ utveckling för folkhälsan – så kan utvecklingen med mer och mer utspridd legalisering avta. Den förväntade framtida tillväxten i branschen hänger alltså till viss del på att politikerna fortsätter stödja legalisering av cannabisen.

Cannabis och marijuana legalisering
Vilka länder stödjer legalisering av marijuana och cannabis?

Kanada är ett av de länder som drivit på legaliseringen av cannabis mest. Det var 2018 som Kanada beslutade att legalisera användandet av cannabis för rekreationellt bruk, och de blev då endast det andra landet efter Uruguay att tillåta rekreationellt cannabisbruk. 

USA har också varit en stor bidragande kraft för legaliseringen av cannabis, och även om cannabis är förbjudet på federal nivå i USA så har de flesta stater valt att tillåta cannabis för medicinskt bruk. Under senare delen av 2000-talet och fram till idag har också flera stater valt att numera tillåta även rekreationellt bruk av cannabis.

Utvecklingen framöver är svår att sia om, men många länder har börjat se mindre allvarligt på cannabisbruket, och en fortsatt våg av legalisering anses av många som ett troligt scenario. Många länder, exempelvis Spanien, tillåter även visst användande av cannabis under begränsade former – även om de åtminstone inte ännu valt att formellt legalisera hela deras cannabismarknad.

FRÅGOR & SVAR

Fördelar med cannabisaktier

Den legala cannabismarknaden ligger i en snabb tillväxtfas som drivits på av en ökad legalisering av cannabisanvändandet. Legaliseringen av rekreationellt cannabisbruk i främst Kanada och USA har resulterat i en rad nyetablerade cannabisföretag och en snabbt expanderande kommersiell marknad för cannabis. 

Genom att köpa cannabisaktier kan man alltså få exponering mot en marknad som många tror kommer bibehålla en hög tillväxttakt under många år framöver.

Nackdelar

Den främsta nackdelen med cannabisaktier är att det kan vara en relativt riskfylld investering. Dels så styrs företagen som odlar och säljer cannabis av många regleringar som är beroende av vad politikerna beslutar. 

Många cannabisaktier har också haft en relativt hög volatilitet, med stora svängningar i pris, vilket kan öka risken att köpa en aktie innan ett prisfall – även om de flesta är övertygade om att aktiekurserna för cannabisaktier på sikt kommer att stiga.

Risker

Det finns en del risker att ha i åtanke om man vill investera i cannabisaktier. Först och främst är cannabismarknaden en marknad som till stort är beroende av att politiska regleringar görs till fördel för cannabismarknaden. 

Hittills har legaliseringen av cannabis blivit mer och mer utspridd, vilket är något som gynnat marknaden, och som skapat den ’boom’ som man nu upplever med extremt hög tillväxt. Risken finns att om legaliseringen inte fortsätter med samma fart som tidigare så blir tillväxten lägre än väntat. 

Lockelsen med cannabisbranschen gör också att fler och fler företag etablerar sig i hopp om att kunna ta en del av marknaden, vilket gör att det kan finnas risk för priskonkurrens med fallande priser och fallande lönsamhet för företagen som resultat.

Utöver marknaden och branschens risker så gäller givetvis även generella risker på börsen.

Mer rekommenderad läsning

Gillar du artikeln?
Då rekommenderar vi även dessa artiklar för dig:

Summary
Review Date
Reviewed Item
Cannabisaktier
Author Rating
51star1star1star1star1star

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.