FIRE – så blir du ekonomiskt fri i augusti 2022

FIRE-ekonomiskt fri och pensionera sig tidigt

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Drömmer du om att bli ekonomiskt fri och pensionera dig tidigt genom FIRE? I den här stora guiden kommer vi att gå igenom hur man uppnår FIRE (Financial Independence and Retire Early). 

I artikeln får du konkreta tips och råd om hur ni kan uppnå FIRE på snabbast möjliga sätt.

Artikelns innehållsförteckning

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

FRÅGOR & SVAR

Vad står FIRE för? (Financial Independence and Retire Early)

FIRE står för Financial Independence and Retire Early, översatt till svenska ekonomiskt fri för tidig pensionering. Genom att under några år jobba och leva sparsamt och investera sparkapitalet är målet att relativt tidigt i livet kunna sluta jobba och helt leva av det kapital man byggt upp genom passiva inkomster

Eftersom du vill spendera mindre och spara mer, blir det redan när man planerar för sin tidiga pension en livsstil som innefattar mindre konsumtion, när du köper något är det genomtänkt och av god kvalitet. Genom att också planera matinköp och kost blir det i förlängningen en sundare livsstil både för dig och klimatet.

Vart kommer uttrycket FIRE ifrån?

Begreppet FIRE myntades av bloggaren Peter Adeney som driver bloggen Mr Money Mustache. Han är född i Kanada men bor i USA. 

Genom en sparsam livsstil kunde han pensionera sig från sitt jobb redan när han var 30 år. Begreppet har sedan spridit sig över världen och har förekommit en hel del även i svensk media.

Varför ska man sikta på att pensionera sig tidigt i livet?

Anledningarna till att vilja pensionera sig tidigt i livet skiljer sig säkert mellan olika personer, men en viktigt gemensam nämnare är att styra sin tid bättre. 

Det kan handla om att att kunna spendera mer tid med sina barn, ägna sig åt intressen eller att resa. Många vill komma bort från ekorrhjulet med ett inrutat liv, där det inte finns mycket tid över åt sig själv. 

Det finns givetvis många saker man vill göra i yngre år när man har en annan ork än att skjuta upp dem till den “riktiga” pensionen. Kanske en lägre resa? Eller träna till något speciellt lopp eller förverkliga någon annan dröm.

 

RÄKNE-EXEMPEL

Hur mycket behöver jag spara för att uppnå FIRE?

Det finns många aspekter att tänka på när du skall fundera över hur stort kapital du behöver för att gå i pension tidigt. Hur mycket pengar behöver du varje år för att leva genom FIRE? Vilka kostnader har du? 

Ett populärt exempel är 4%-regeln som beskrivs här nedanför. 

Kanske går dina kostnader ned när du slutar jobba i form av att du slutar äta lunch ute, kostnader för pendling etc. Men mer fritid kostar kanske också mer? Du vet vad mat, boende, resor mm kostar idag, men vad kostar det om tio år? Har du råd med den livsstil du önskar då? 

Kan det komma stora oväntade utgifter i framtiden som du inte kan förutse eller ta hänsyn till idag? Ändras din familjesituation?

Att ha en bra budget är viktigt för att kunna räkna på vid vilken ålder du kan gå i pension. Se till att den har god marginal. 

Hur utvecklas ditt kapital i framtiden? Hur påverkas du av en börsnedgång? Hur påverkas du själv mentalt om kapitalet du lever på går ned i värde? Det kan finnas risk att du inte är disciplinerad utan säljer vid fel tillfälle. 

Vad innebär 4%-regeln?

Ett populärt sätt att räkna är att om du kan leva på 4% av ditt sparkapital klarar du av att gå i tidig pension. Kapitalet skall då räcka i 25 år, men i praktiken längre eftersom det samtidigt växer över tid. 

Det finns många beräkningar som visar att det har fungerat historiskt, men det är ingen garanti för att det gör det i framtiden. 

Vad gör en börskrasch med ditt kapital? Och att leva på enbart kapitalinkomster ger inga framtida pensionspoäng. Dina pengar måste räcka livet ut.

Läs hela vår guide där vi går igenom 4% regeln.

MånadslönÅrsinkomstx25
20 000 kr240 000 kr6 000 000 kr
25 000 kr300 000 kr7 500 000 kr
30 000 kr360 000 kr9 000 000 kr
40 000 kr480 000 kr12 000 000 kr
50 000 kr600 000 kr15 000 000 kr

Ditt sparkapital behöver bli passiva intäkter genom avkastning

Grunden för att bli ekonomiskt fri är att spara ihop ett kapital. För att underlätta målet att bli ekonomiskt fri och kunna leva på dina besparingar måste du skapa avkastning på ditt kapital. 

För de allra flesta är aktier det mest tillgängliga och bästa sättet. Börsen har också historiskt visat sig vara ett av de bästa sättet att placera sina pengar för att få avkastning på dem. 

Det finns många olika strategier för att placera i aktier. Många lockas av tanken med att investera i aktier med hög utdelning. Det är en strategi som passar de flesta då bolag som har en bra utdelningspolicy oftast är mer stabila och trygga bolag. 

Är du intresserad av börsen och aktier och har mer tid att lägga på dina investeringar finns det andra strategier som är bra. Det viktigaste är att dina pengar investeras i något som ger bra och stabil avkastning.

 

You must gain control over your money or the lack of it will forever control you.

- Dave Ramsey

Ett annat bra investeringsslag är P2P-lån där Lendify är den ledande spelaren på marknaden.

KOMMA IGÅNG-TIPS

Kom igång idag med att spara pengar till FIRE

Grundpelaren för att kunna uppnå FIRE och Financial Independence and Retired Early är att spara en stor del av sin inkomst. Här nedanför ger vi dig 7 enkla steg för att komma igång med din resa mot FIRE.

Steg 1: Vart tar dina pengar vägen varje månad?

Gör en budget! Att ha full koll på sina utgifter är det absolut viktigaste för att få kontroll på sin ekonomi. Finns det något du kan spara på? Något som det inte känns värt att lägga pengar på?

Steg 2: Dra ner på fasta onödiga kostnader

Ofta finns det fasta kostnader som egentligen är onödiga eller du inte utnyttjar fullt ut. Det kan vara abonnemang på streamingtjänster eller prenumerationer på tidningar. Oftast dras de på autogiro. Säg upp det du inte vill ha eller utnyttjar. Vi rekommenderar tjänsten Mina tjänster som hjälper dig att se vilka abonnemang du använder just nu.

Steg 3: Sätt upp ett eller flera målsparande

Vad har du för mål med ditt sparande? Ett mål kan vara att gå i pension så tidigt som möjligt, men det kan ändå ligga långt fram i tiden. Ett sätt är att ha flera mål, även en del kortsiktiga som exempelvis en resa.

Steg 4: Sätt upp ett buffertspar

Oavsett om du jobbar och lever på din lön eller pensionerat dig tidigt måste du ha buffert för tråkiga och oförutsedda utgifter som att kylskåpet går sönder eller du måste laga bilen. 

Det sparandet skall vara lättillgängligt på ett tryggt bankkonto med insättningsgaranti. Jämför sparkonton längre ner i artikeln.

Steg 5: Sätt upp ett automatiskt månadsspar

Det är lätt att det inte blir några pengar över från lönen att spara. Det kan vara roligare att spendera pengarna på nöjen under månaden än att spara. 

Ett bra sätt att undvika det är att föra över pengarna till sparande hos ex en nätmäklare automatiskt direkt lönen har kommit in på ditt konto.
Här kan du sätta upp ett automatiskt månadssparande hos Avanza bank.

Steg 6: Sätt dina pengar i arbete på börsen

När skall man köpa på börsen? Det enkla svaret är att på sikt är börsen alltid bäst. Har man inte kunskap och tid att hela tiden följa aktiemarknaden är regelbundet sparande bäst. 

Visst, du kommer köpa dyrt vid vissa tidpunkter men också billigt vid andra tillfällen. Det viktigaste är att dina pengar kommer i arbete i aktier så snart det går. 

Många bra bolag har aktieutdelningar, kanske till och med vid flera tillfällen per år. Det ger ytterligare kassaflöden till din portfölj. Läs mer om aktier och fonder.

Alternativt så väljer ni att investera i fondrobotar. Vi har själva investerat 10.000 kr genom Lysa fondrobot.

Steg 7: Automatisera så pengarna dras direkt när lönen kommer in på kontot

Bästa starten för ditt sparande och kanske liv som FIRE är att starta ett automatiskt sparande på någon av de etablerade nätmäklarna.
Sätt upp ett automatiskt sparande på 3 minuter hos Avanza bank!

SPARA PENGAR-TIPS

10 spartips för att spara pengar i vardagen

Det finns många sätt att enkelt minska dina vanliga kostnader, en del så enkla att du nästan inte märker det. Här är några tips! (Vill du ha fler tips så har vi samlat mycket läsvärt i vår artikel; 52 fantastiska spara pengar tips)

Spartips 1: Laga storkok och ta med lunchlåda

Att äta lunch på restaurang eller ta med lunchlåda gör stor skillnad i din ekonomi. 

En lunch på restaurang kostar idag från 80-90 kr och uppåt, en matlåda allt från några kronor till några tior. På ett år blir det mycket pengar du sparar på att ta med lunchlåda. 

Du gör också en god gärning, kanske är morgondagens lunchlåda resterna av dagens middag du tänkte slänga?

Spartips 2: Sluta snusa och röka

Att sluta snusa och röka är inte bara bra för din ekonomi, det är också bra för din hälsa. Är du regelbunden tobaksanvändare kommer du att spara mycket pengar. 

Men att sluta med tobak är verkligen inte lätt, men kanske ett bra mål vad du kan göra med dina sparade pengar hjälpa dig på traven? Räkna på vad du kan spara på ett år och sätt sedan mål utifrån det. 

Investerar du dem i aktier vet du att de kommer göra stor nytta för ditt framtida fria liv. Här kan du räkna på hur mycket du sparar genom att sluta röka och snusa.

Spartips 3: Ät inte/mindre på restaurang

Visst är det trevligt med den där AWn eller träffas på en brunch, middag etc på restaurang eller krogen. 

Vad kostar ett besök på krogen, kanske ett eller ett par besök mindre inte är så stor uppoffring, men de sparade pengarna ger ett bra tillskott i din aktieportfölj.

Spartips 4: Stå över nästa handling och töm frysen istället

Har du mycket mat i frysen eller kylen? Använd det så gör du en god gärning för både din ekonomi och miljön.

Spartips 5: Pruta på bolånet

Har du ditt bolån i din vanliga bank du alltid haft? Jämför och pruta! Som så mycket annat på finansmarknaden är bolån konsumentens marknad. Välj det som är bäst för dig!

Spartips 6: Jämför bensinpriser och bensinkort

Bensin är en typisk produkt som det går att spara pengar på. Jämför bensinstationerna i ditt område eller efter sträckor du ofta kör. Finns det någon som oftast brukar vara billigast? Vilket kort är bäst att tanka med? Får du rabatt eller bonus när du tankar?

Spartips 7: Samla dina lån

Alla krediter och lån kostar pengar. En del är onödiga, till exempel sådant du köpt på avbetalning. Många krediter kostar mer än bara ränta, det kan vara fakturaavgift eller något annat. 

Försök samla dina olika lån och krediter till ett  lån med inte allt för hög ränta. Titta även över hur du använder krediten på ditt kreditkort. Att spara till sina köp istället för att låna är ett gott råd.

Spartips 8: Sälj dina gamla prylar

I källaren, garaget och på vinden samlas lätt prylar du känt du behöver men kanske ändå inte gör det. Sälj dem på blocket eller på annat sätt, de pengarna prylarna ger gör mycket bättre nytta i dina investeringar!

Spartips 9: Var energismart i ditt hem

El-kostnaden kan vara en stor post i hushållets budget. Har du hög förbrukning är du extra känslig när priset på el blir dyrare. Se över allt från onödig förbrukning som att lampor är tända i rum du inte är i, till vitvaror och uppvärmning. 

Vitvaror som kyl, frys eller tvättmaskin skall användas rätt, men det skiljer också mycket i förbrukning mellan olika modeller. Lönar det sig att byta till en mer energisnål modell? 

Hur värms huset upp? Att ha rätt uppvärmning, men också rätt isolering kan spara mycket pengar.

Spartips 10: Stå över ett par krogbesök

Visst är det kul att ta ett par öl med vänner? Men nog kan man ha lika kul genom att bjuda hem kompisarna eller varför inte en gemensam picknick i parken när vädret är rätt?

VI HJÄLPER DIG ATT HITTA BÄSTA SPARKONTOT

Bästa sparkontot och bästa sparräntan

En del pengar är bra att ha på ett bankkonto. Det kan vara ett buffertsparande, eller pengar du behöver använda till något ändamål inom kort. Tänk på att det finns många olika banker, jämför dem för bästa villkor! Vill du läsa mer så rekommenderar vi vår stora guide om att spara pengar.

Insättningsgarantin baseras på ett EU-direktiv och är därmed likvärdig mellan olika länder, även Norge då de samarbetar med EU i frågan via EES.

Avanza sparkonto
5/5

Vi rekommenderar!

Avanza bank

Bästa sparbanken flera år i rad

Via Avanza kan du spara hos andra banker. Fördelen är att dina pengar finns så du kan föra över dem till att ex köpa aktier när du är inloggad i deras webbplattform. Avanza erbjuder oftast konton från flera olika banker.

bästa sparräntan-lendify-bästa sparkontot
4.5/5
Lendify

Låna ut pengar till andra privatpersoner

Digitaliseringen gör att det växer fram många nya företag på finansmarknaden. Ett av dem är Lendify som är en marknadsplats för lån. Privatpersoner eller företag lånar ut till andra privatpersoner via Lendify.

4spar-bästa sparräntan-jämför sparkonton-jämför sparräntor
4/5
4spar

Mycket hög sparränta - dock ingen insättningsgaranti

4 Spar är ett företag som erbjuder betydligt högre ränta än andra banker. De lånar i sin tur ut pengar till konsumentkrediter i Europa. De omfattas inte av den statliga insättningsgarantin. Tänk på att högre ränta innebär högre risk.

Santander-bankkonto
4/5
Santander

Bra ränta och insättningsgaranti

Den Spanska banken Santander har även närvaro i norden. De erbjuder sparkonto med bra ränta, den norska insättningsgarantin gäller för dessa konton.

Collector-bank-sparkonto
4/5
Collector bank

Nischbank med flera olika sparkonton

Det finns flera nya nischbanker. En av dem med bra villkor på sparkonton är Collector Bank. Flera olika varianter av sparkonto med insättningsgaranti finns, så jämför dem noga.

SBAB-sparkonto
3.5/5
SBAB

Statligt ägd

Den statligt ägda bolånebanken SBAB erbjuder även ett bra sparkonto med fria uttag och insättningsgaranti.

Nordea-sparkonto
3.5/5
Nordea

Bra ränta och insättningsgaranti

Även de stora etablerade bankerna kan erbjuda bra villkor. Ett exempel är Nordea med flera bra sparkonton. Dessa omfattas av den finska insättningsgarantin.

FRÅGOR & SVAR

Investera pengarna på börsen

Pengarna du investerar för framtiden vill du ha bättre avkastning på än ett vanligt sparkonto. Pengarna skall växa. 

Över tid har aktier visat sig vara den överlägset bästa sparformen för bättre avkastning, speciellt för dig som vill uppnå FIRE. Aktier, fonder och börsen kan verka svårt och till och med riskabelt för den som inte kan så mycket.

Läs gärna vår jämförelse mellan de marknadsledande nätmäklarna i Sverige, Avanza eller Nordnet?

Fonder

Är du osäker, börja med fonder. Lär dig efter hand, det finns exempelvis många bra bloggar att följa för att lära sig mer om aktier och börsen. Läs vår guide om indexfonder.

Indexfonder-Aktieskolan
Investmentbolag

Ett bra alternativ till fonder är Investmentbolag. De äger aktier i andra bolag, du får på så sätt en riskspridning och någon annan har gjort investeringsbesluten åt dig. Investmentbolag har historiskt varit en god investering och skall finnas i de flestas portföljer, inte bara hos dig som nybörjare. Läs vår guide om investmentbolag.

Tänk på det här...

Viktiga saker att tänka på när du investerar på börsen är att förstå bolaget du investerar i. Vad är deras affärsidé? Ett bolag måste tjäna pengar på sin verksamhet för att utvecklas, leva vidare och skapa mervärde för dig som aktieägare. 

Är bolaget lönsamt? Är det inte det, kan du förstå hur de skall bli lönsamma och vad sannolikheten är för det? Att inte lägga alla ägg i samma korg är en grundläggande princip för att spara i aktier. Sprid riskerna, mellan olika bolag, branscher, och länder

Aktiekurser rör sig upp och ner - var långsiktig!

En aktie kan gå ned i värde. Vad har du för strategi för att minimera förlusten. Att aktiekursen rör sig är naturligt, den går både upp och ned. Men om du väljer att sälja när den gått ned mycket kommer du ångra att du inte sålt tidigare, vänder då kursen upp när du sålt kommer du ångra dig för det. 

Samma sak gäller en aktie som gått upp, och du väljer att ta hem vinsten. Fortsätter den då upp kommer du ångra att du sålde. 

Det gäller att i båda lägena ha en strategi och följa den. En vanlig sanning på aktiemarknaden är att man säljer vinnaraktier för tidigt och förlustaktier för sent. 
Bygg en utdelningsportfölj som i framtiden ger dig ett stabilt kassaflöde

En strategi kan vara att investera i aktier som du tror kan ge bra aktieutdelningar i framtiden. Att bolaget historiskt gett bra utdelningar är ingen garanti för att de i framtiden skall ge bra aktieutdelningar, men kan ge en god vägledning. 

Hur skall man då veta vilka aktier man skall investera i för att få bra aktieutdelningar i framtiden? Det finns naturligtvis inga garantier. Bolag och branscher förändras. Men att börja läsa bolagets årsredovisning är en bra början. 

Finns det en utdelningspolicy där? Har de historiskt haft en en stabil utdelningspolicy som hållit? Hur ser framtida vinstprognoser ut? Det finns också mycket information på internet från andra som investerar i utdelningsaktier att läsa och bolla med. 

Utdelningsaktier delar med sig av vinsterna till dig genom aktieutdelningar

Ett mål för framtiden kan vara att ha en portfölj med aktier som ger dig ett bra kassaflöde av utdelningar, kanske kan du leva på dem, om inte kan den ge dig en extra guldkant i tillvaron. 

Historiskt ger många bolag sin utdelning på våren. Det har börjat ändras, många företag delar upp sin utdelning på två eller kanske flera tillfällen under året. Det ger dem själva ett jämnare kassaflöde istället för att göra en stor utdelning en gång varje år. 

I USA och Kanada där investeringar i utdelningsaktier är än mer populärt finns det företag som ger sin utdelning varje månad. Det finns alltså en god möjlighet för dig att få ett regelbundet kassaflöde under året även om den största delen av utbetalningarna kommer under våren.

En utdelningsportfölj ger fantastiska möjligheter till passiva inkomster när du ska leva under FIRE och pensionera dig tidigt.

 

Lästips om du vill komma igång med utdelningsaktier:
aktieböcker-get-rich-with-dividends

299 kr

Get Rich With Dividends
Marc Lichtenfeld

Välj gärna aktier som ger minst 4% i direktavkastning

Direktavkastning kallas det mått du får om du dividerar aktieutdelningen med aktuell börskurs. En del bolag har väldigt hög direktavkastning, det kan vara ett tecken på att marknaden tror att de måste sänka aktieutdelningen i framtiden. 

En del bolag väljer att investera mycket i sin verksamhet i stället för att dela ut pengar till aktieägarna. De har då låg direktavkastning eller kanske ingen alls. Dessa aktier kanske passar i en annan portfölj du har med ex tillväxtaktier? 

När du bygger en portfölj med utdelningsaktier vill du ha en bra direktavkastning, en bra måttstock kan vara 4% eller kanske något mer.

Återinvestera utdelningarna och få ränta på ränta effekten

En av de viktigaste principerna när man sparar är ränta på ränta. Albert Einstein lär ha kallat det för världens 8 underverk, och det är ett verkligt magiskt underverk för ditt sparande. De som verkligen gynnas är de långsiktiga. 

Tänk dig att du äger aktier som varje år ger utdelning. När du fått den köper du ännu fler aktier som även de ger utdelning vid nästa tillfälle för utdelning. Och så fortsätter du, år efter år. Till det kommer att utdelningen säkert höjs om du valt bra bolag och att du sparar ytterligare pengar från din lön. 

Till slut har du byggt upp en verklig pengamaskin. Tålamod och disciplin är två egenskaper som kommer att löna sig när du sparar långsiktigt i aktier. Läs mer om ränta på ränta-effekten.

Ekonomiskt fri och oberoende - pensionera dig tidigt

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelar med att pensionera sig tidigt genom FIRE

Det är lätt att se många fördelar med att pensionera sig tidigt genom FIRE. Frihet är säkert det första du tänker på. 

Att få disponera din tid som du vill, slippa pendla långt till jobbet, att slippa stressa för att hinna hem och umgås med din familj. Kanske vill du spendera vintern i ett varmare land? Varsågod, du är fri och kan spendera din tid på den plats som du önskar. 

Du kan ägna dig åt din familj, stötta dina barn i skolan, på fritidsaktiviteter eller i deras början av vuxenlivet. Och du kan utveckla dina egna intressen och hobbys.

Nya möjligheter med all din lediga tid

Du kanske vill studera något? Utveckla intressen du har? Träna? Engagera dig i föreningar? Det finns mycket utvecklande att ägna sin tid åt. Att utveckla sig själv och leva ett hälsosamt liv är viktigt för alla, men de som pensionerar sig tidigt har en extra möjlighet att göra det.  

Spenderar du mer eller mindre pengar som tidig pensionär? Kanske kan din familj göra sig av med en bil? Ni äter inte lunch ute, utan lagar mer mat hemma. När ni reser gör ni det under lågsäsong då är både flygresor och hotell billigare. Det finns även ekonomiskt många fördelar med att vara fri.

Nackdelar med att pensionera sig tidigt

Visst låter det härligt att slippa vara en del av ekorrhjulet. Men det passar kanske inte alla. En del trivs med det inrutade livet med jobb och fritid och vanliga rutiner. Även då är ett bra sparande viktigt. Det kommer att ge din fritid än mer guldkant. 

Det finns utöver det en rad nackdelar som är viktiga att tänka på innan du tar steget och pensionerar dig tidigt. 

Räcker pengarna? Det är svårt att förutse vad saker kostar i framtiden. Kommer det nya utgifter? Behöver du göra en större renovering av huset? Pensionerar du dig tidigt skall du leva på dina pengar resten av livet. Förhoppningsvis är det en lång tid. 

Jobbar du tjänar du inte in ex tjänstepension som för många är en viktig del av pensionen. Du vill inte hamna i en situation där du sent i livet inte har tillräckligt med pengar att göra vad du önskar att göra.

Kommer du att kunna fylla all din lediga tid?

Vad skall du göra med din tid? Att få sovmorgon mitt i veckan eller kunna resa till värmen när höstrusket drar in låter härligt. Men till slut blir även det vardag. Att ha en plan vad man vill göra med sin tid är nog så viktigt som att ha en ekonomisk plan. Planera din dag så den inte försvinner bort i scrollande på mobilen i soffan efter frukost. 

Även om du inte skall upp tidigt morgon därpå för att jobba behöver inte kvällen vara som en fredagkväll. Det gäller att vara disciplinerad med mat, dryck och träning. 

Ju fler år du är borta från arbetslivet ju längre ifrån arbetsmarknaden kommer du. Om du tröttnar på att vara ung pensionär eller ännu värre om du inser att du tagit fel beslut och pengarna inte räcker – kommer du då att kunna få ett jobb motsvarande det du haft tidigare? Hur står du dig på arbetsmarknaden?

Kommer du kunna ha ett socialt liv utan arbetet/arbetsplatsen?

Hur viktigt är ditt arbete för ditt sociala liv? Blir det ensamt utan fikarasterna med jobbarkompisarna, ingen after work eller julbord att se fram emot? Ett jobb är en identitet även mot dina vanliga vänner. Vad talar du om när de berättar om sin nya tjänst eller mål de uppnått i arbetslivet? 

En bra och genomtänkt plan är det absolut viktigaste innan du bestämmer dig för att gå i tidig pension. Räkna på olika scenarion i din budget. Vad händer vid en större börsnedgång? Ett bra sätt kan vara att trappa ned i steg och kanske fortsätta som egen företagare på något sätt. Det behöver inte vara i stor omfattning men då styr du din tid samtidigt som du har viss inkomst och kontakt med arbetslivet. 

FRÅGOR & SVAR

Vart i världen kan man uppnå FIRE lättast?

Levnadskostnaden varierar stort mellan olika länder i världen. Och du är fri, du kan i princip bo var du vill. Med det sagt så är det mycket enklare att leva genom FIRE i vissa länder och världsdelar.

I EU är ex Portugal eller några av länderna i Östeuropa billigare än Sverige. Även Sydamerika och framförallt Asien är billigare att leva i och populära länder för att lättare kunna leva på sitt kapital. 

Det finns naturligtvis mer att tänka på än levnadskostnaden om du flyttar utomlands permanent. Visum och sjukförsäkring är de två viktigaste områdena att ta reda på mer om innan du flyttar. Skriver du dig utanför EU har du inte rätt till svensk sjukvård på samma sätt som tidigare. Vad kostar en sjukförsäkring?

Kolla prisindex per land för en bra överblick

En bra början kan vara att jämföra prisindex mellan olika länder och se hur långt din budget räcker i olika länder jämfört med Sverige. Tänk på att i länder som är populära turistländer som exempelvis Thailand skiljer sig kostnaden mycket mellan olika orter. 

Hur du lever spelar också stor roll för dina kostnader. Det blir dyrt att leva som turist i längden och inte speciellt hälsosamt. Som i alla andra delar av FIRE krävs en god plan som du måste följa med disciplin.

Billigaste och mest prisvärda länderna att bo i 2018-2019

Uppgifterna är hämtade från Forex Landsindex/Semesterindex.

Det viktigaste är givetvis att du trivs

Hur billigt ett land än är att bo i är det inte värt att göra det om du inte trivs där. Solen och värmen i Thailand säger du kanske inte nej till, men hur är det att bo där när det är regnperiod?

Innan du permanent flyttar till ett annat land måste du lära känna det vid olika tidpunkter på året.

Oftast kan du bo billigare i Sverige än vad du gör idag

Kanske kan du bo billigare i Sverige än vad du gör idag? Har du bosatt dig i ett storstadsområde enbart för ditt arbetes skull kan du förmodligen bo betydligt billigare en bra bit utanför stan där priset på bostäder är lägre. 

Eller så har du så stor bostad att du kan hyra ut ett eller flera rum? Din bostad kan då också bli en inkomstkälla och du har någon som ser till den om du själv är ute och reser.

Du behöver mindre pengar för att pensionera dig tidigt i Asien jämfört med Sverige

Klimatet och de låga levnadskostnaderna lockar många både äldre och yngre pensionärer till Asien. Populära länder är förstås Thailand men även Filippinerna och Indonesien i form av Bali lockar många. I vissa länder kommer du ned till ⅓ av kostnaden jämfört med Sverige. 

Men samtidigt behöver du ta hänsyn till kostnader för att då och då ta dig hem till Sverige för att besöka släkt och vänner. Du måste också ha med försäkringar mm i din kalkyl. Tänk också att valutakursen förändras, de senaste åren har vi fått se vår svenska krona försvagas ordentligt. 

Har du möjlighet kan ett alternativ vara att tillbringa vintern in värmen, kanske kan du samtidigt hyra ut din bostad i Sverige? 

Det kan vara en fördel att bosätta sig i områden där det finns andra svenskar. Du får då umgänge och kan ex fira midsommar och annat som du kanske kommer att sakna från Sverige. Butiker i sådana områden brukar också kunna erbjuda en del svenska varor. 

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Så blir du ekonomiskt fri
Author Rating
51star1star1star1star1star

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.