Fonder för nybörjare: så kommer du igång i september 2022

Guide fonder för nybörjare

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du lära dig mer om fonder för nybörjare? 

Bra!

Genom att spara och investera pengar i fonder gör du det möjligt för pengarna att växa av sig själva. 

I den här lättlästa nybörjarguiden går vi igenom hur du enkelt kan börja spara i fonder redan idag. Vi hjälper dig även att öppna rätt konto och sätta upp en stabil och långsiktig fondportfölj.

Let’s go!

Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad är fonder?

En fond består av en samling av olika sorters värdepapper. Det finns olika slags fonder beroende på vilka värdepapper du vill investera i och vad du vill vara investerad mot. Du kan välja bland flera olika typer av fonder för vad som passar ditt sparande bäst. Läs mer om de olika typerna längre ner i artikeln. 

Om du inte själv har ett stort intresse att följa dina investeringar kan fonder vara ett bra alternativ. Fonder sköts nämligen av en eller flera fondförvaltare som regelbundet ser över alla fondens innehav och gör nödvändiga korrigeringar för att avkastningen och resultatet skall bli så bra som möjligt. 

För det arbete som fondförvaltaren gör tas det ut en avgift av dig som investerare i fonden. Det finns också lagar och regler om hur en fond skall skötas så du som investerare kan känna dig trygg.

Avanza logo
5/5
Så börjar du spara i fonder idag

Så börjar du spara i fonder idag

När du väl bestämt dig för att börja spara i fonder finns det några steg du behöver gå igenom innan du kan börja. 

Nedan tar vi upp steg för steg med information om hur du kommer igång med att spara i fonder redan idag. Innan du börjar investera dina pengar så tänk över vad syftet är med att investera, vilka risker du är beredd att ta, vilken placeringshorisont du har och kom ihåg att inte investera mer pengar än vad du kan förlora.

Steg 1: Öppna ett konto hos Avanza.se eller Nordnet.se

Genom att öppna ett konto hos Avanza.se eller Nordnet.se kan du snabbt komma igång med ditt sparande. Gå in och tryck bli kund och följ deras guide för att snabbt komma igång. 

När du väl öppnat ditt konto är du ett steg närmare att kunna köpa dina första fonder. För sedan över det belopp du har avsatt eller sätt upp ett månadssparande med autogiro för att få ett löpande sparande som dras varje månad så pengarna inte spenderas på annat. 

Steg 2: Testa Avanzas portföljgenerator

Är du osäker på hur du skall investera ditt kapital kan Avanzas portföljgenerator vara till stor hjälp för dig. Du får ett helt färdigt förslag baserat på ett antal frågor som du besvarar. 

Resultatet och förslaget baserar sig bland annat på hur lång tid du tänkt investera ditt kapital, vilken risk du vill ta och om du gör en engångsinvestering eller om du har som avsikt att månadsspara. 

Baserat på dina val får du ett väl avvägt förslag som är anpassat just för dig och som passar din situation och ditt sparande. Detta kan vara ett bra sätt att komma igång om du är ny med investeringar eller inte själv vill vara så aktiv. 

Det tar annars mycket tid att själv sätta sig och leta upp lämpliga investeringar och kräver också att man har ett intresse. När man väl gjort sin investering krävs det att man följer upp den och gör korrigeringar om det behövs vilket kräver att man lägger ner tid på det. 

Steg 3: Sätt upp automatiskt månadssparande

Det finns flera fördelar med att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Ett bra sätt att komma igång och spara är att sätta upp ett automatiskt månadssparande som dras direkt när lönen kommer. 

Det blir lättare och chansen att sparandet blir av ökar markant. Detta är betydligt mer framgångsrikt än att sätta av det som är kvar i slutet på månaden då man kanske spenderat delar eller hela det belopp som var tänkt att gå till sparande. 

Genom att spara månadsvis får du också en bra riskspridning och har möjlighet att komma in i marknaden vid olika tidpunkter. 

Detta bidrar också till att du sprider risken då du går in i marknaden vid olika tillfällen och köper på så vis in dig både när det är dyrt, billigt och allt däremellan.

Steg 4: Luta dig tillbaka och njut av avkastningen

Att få pengarna att arbeta åt en är en dröm. Genom att investera sina pengar och ha chans till avkastning på dem, fortsätter pengarna att arbeta även efter det att du tjänat dem. På så sätt kan du faktiskt luta dig tillbaka och låta din nya passiva inkomst arbeta för dig.

Att se pengarna växa av sig själva är fantastiskt och med ränta på ränta effekten kan resultatet bli fantastiskt. Att spara pengar och bli rik tar tid men genom att återinvestera den avkastning du får på dina investeringar och eventuell utdelning får du en ränta på ränta effekt och det blir med tiden en snöbollseffekt som bara växer. 

Många har som mål att leva på sina investeringar och de utdelningar man får. Sparar man fokuserat över tid är detta fullt möjligt men man får inte ha bråttom. Beroende på vilken risk du tar kan det naturligtvis ta olika lång tid tills du når ditt mål. Kom ihåg att investeringar inte ger garanterad avkastning så fundera över vad ditt mål är. 

Bästa fonderna

Bästa fonderna 2022

Hur kommer då börsåret 2022 att bli? Ja det är svårt att svara på eftersom vi inte kan se in i framtiden men däremot kan vi titta hur de fonder vi planerar att investera i haft för utveckling historiskt sätt. 

Genom att titta på hur det har gått historiskt sett för en fond så säger det även en del om framtiden, fonder som presterat bra historisk tenderar nämligen också att göra det framåt. Genom att titta på fondens historiska utveckling kan vi se hur fonden klarat sig tidigare vilket ger oss en fingervisning även framåt. 

Det kan få oss att fatta bättre och klokare beslut när vi väljer att investera. Det hjälper oss också att sålla bland det annars enormt stora fondutbud som finns. 

Är du istället intresserad vilka de bästa aktierna är för nybörjare är? Då tycker jag du ska läsa vår artikel där vi listar de 52 bästa nybörjaraktierna. Är du fortfarande osäker på om aktier eller fonder är bäst för dig så har vi skapat en hel guide där vi tar dig igenom all du behöver veta innan du börjar investera.

Men här nedanför har jag listat de bästa fonderna 2022. Avkastningen ör beräknad mellan 2021.04.04 och 2022-04-04.

Mitt tips: Jag personligen tycker att man borde bygga en portfölj av 4-6 indexfonder som nybörjare. Då behöver du inte tänka på någonting, du kan automatisera sparandet och du får ett sparande till mycket låga avgifter.

FondUtv. 1 årTotal avgiftAntal ägare
IKC Fastighetsfond A70,47%1,20%17 764 st
Schroder ISF Global Energy A Acc USD63,99%2,45%2 828 st
Danske Invest Sverige Småbolag SA SEK63,08%1,75%7 435 st
ODIN Fastighet C SEK61,90%1,52%5 914 st
ODIN Small Cap C SEK61,50%1,52%9 698 st
Ålandsbanken Nordiska Småbolag S59,99%1,68%4 313 st
Avanza logo
5/5

FAQ - Vanliga frågor om fonder för nybörjare

När man är nybörjare och skall börja investera kan det finnas flera frågor man funderar över. Vi har samlat några av de allra vanligaste frågorna och svaren nedan,

Ska jag välja fonder eller aktier?

När du väl bestämt dig för att börja investera dina pengar behöver du fundera över hur du vill investera dem och vad som passar dig och din situation bäst. Fundera över hur ditt eget intresse ser ut, hur aktiv vill du vara och vilken tid vill du lägga ner på att följa och göra förändringar i ditt sparande? Generellt sätt kan man säga att aktier kräver mer av dig som investerare medans man i en fond har en förvaltare som sköter jobbet åt dig och gör de nödvändiga förändringar som krävs för att få en så bra avkastning som möjligt.

Hur kan jag köpa och sälja fonder?

När du väl bestämt dig för att investera dina pengar i fonder behöver du öppna ett konto om du inte redan har det, många har ett konto via sin bank där man har sina övriga affärer men det går även bra att öppna ett konto på något ställe. En fördel med att öppna ett konto hos någon annan aktör är att bankerna många gånger har ett mer begränsat utbud och har sina egna fonder.

Hur hittar jag bra fonder?

När du ska börja spara i fonder är det viktigt att du först tänker igenom vilken risk du är beredd på att ta och hur din sparhorisont ser ut, det vill säga hur lång tid du tänkt att spara och investera dina pengar. Därefter är det bra att fundera över om du är någon särskild typ av fond som du vill investera i och om du vill vara riktad mot något speciellt. Det finns flera sidor på nätet där du kan söka ut de bästa fonderna baserat på vad som passar dig och ditt sparande.

Hur många fonder ska man spara i?

Hur många fonder du skall investera i beror bland annat på hur mycket pengar du tänkt investera och hur ofta. Det är alltid bra att sprida på risken och ha fonder som riktar in sig på olika branscher eller områden. Tänk igenom vilken risk du är beredd att ta samt på hur lång sikt du vill spara och vad pengarna skall användas till. En bra början kan vara att investera i 2-3 olika fonder.
Tips på olika sorters fonder

Tips på olika sorters fonder

Nedan finner du lite information om några av de fonder som finns att investera i. Det finns ett flertal olika fonder som innehåller olika typer av värdepapper och har en risk därefter. Det finns också fonder som är riktade mot olika branscher och marknader.

Indexfonder

En indexfond har som mål att följa ett visst förutbestämt index. Den investerar i de bolagen som ingår i indexet som fonden följer så att fonden speglar indexet och de bolag som ingår där. En indexfond har ofta en lägre kostnad eftersom förvaltaren inte behöver leta nya investeringsmöjligheter på samma sätt som i andra fonder. Det finns flera olika indexfonder som följer index inom olika kategorier. 

Aktiefonder

En aktiefond är en fond som placerar i olika aktier, en aktiefond skall ha minst 75% av sin förmögenhet i aktier. En aktiefond skall innehålla minst 16 st olika bolag enligt svensk lag men många fonder innehåller ca 20-30 olika aktier. Aktiefonder En aktiefond kan ha flera olika inriktningar så välj den inriktning som du tror på och som intresserar dig mest. 

PPM fonder

Premiepension också kallad PPM är den del av den allmänna pensionen där du kan själv kan välja vilka fonder du vill vara investerad i. Premiepension är en viktigt del av din totala pension. Du kan söka ut fonder baserat på vilken fondtyp du vill ha och risk du vill ha och det finns ett stort antal fonder du kan välja bland. 

Räntefonder

En räntefond är en fond som investerar i räntebärande värdepapper och dela in olika grupper beroende på vilken typ av räntepapper som fonden investerar i. Du investera i olika räntefonder beroende på vilken risknivå som passar dig och ditt sparande. 

Det finns räntefonder med hög risk som ger chans till en högre avkastning men också till en högre risk och det finns räntefonder med mindre risk och lägre avkastning men som är en tryggare placering. 

Man pratar också ofta om korta och långa räntefonder och detta beror på hur långa löptiderna är på de underliggande räntebärande värdepapper som finns i fonden. 

Avanza logo
5/5

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.