Lysa historisk avkastning 2022

Lysa fondrobot

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är du intresserad av att veta vad Lysa har gett för historisk avkastning? 

Bra!

Genom att jämföra fondrobotarnas historiska avkastning kan du lätt se vem som har historiskt sätt presterat bäst.

I denna artikeln kommer vi hjälpa dig genom att berätta hur bra Lysa har presterat sedan start samt en historisk uträkning med hjälp av uträkningsmetoden pro forma. Detta visar upp en fiktiv portfölj med start från 1998.

Häng med!

Artikelns innehållsförteckning

Lysas avkastning sedan start

Lysas avkastning sedan start mäts från 1 januari 2017. Hur mycket avkastning fonderna har genererat beror på utvecklingen, det vill säga hur mycket investeringarna har ökat i värde. Bilden nedan illustrerar utvecklingen för Lysas portföljer. 

Lysas avkastning sedan start

Om du försöker välja vilken fondrobot du ska använda för att investera dina surt förvärvade pengar, kan din första instinkt vara att gå efter den historiska investeringsavkastningen. När allt kommer omkring vill du ju att dina pengar ska växa och vara säkra.

Problemet är att det inte finns någon garanti för att en fondrobot som visar på en fantastisk historisk avkastning tidigare år kommer att fortsätta överträffa förväntningarna även i framtiden.

Så även om det är klokt och viktigt att verifiera att fondrobotens prestation inte är i otakt med sina konkurrenter, ger det bara en del av helheten. Det finns många andra viktiga faktorer att tänka på när du väljer fondrobot. Dessa inkluderar avgifter, rebalanseringar, kundsupport och mänsklig rådgivning, kontotyper, investeringsallokering, hållbarhetsfokus, etc. Glöm inte att överväga flera av dessa faktorer, innan du investerar dina pengar.

Hur skulle avkastningen sett ut om Lysa startade 1998?

Då Lysa är en relativt ny aktör på investeringsmarknaden saknar de historisk avkastningsdata som sträcker sig tillbaka längre än 1 januari 2017. För att kunna visa historisk avkastning som sträcker sig tillbaka längre tid än så använder sig Lysa av uträkningar som kallas pro forma. Med hjälp av dessa fiktiva portföljer som skapas med pro forma kan Lysa visa avkastningar för olika tidsperioder och Lysa-Portföljer. 

Så här ser Lysas simulerade utveckling ut sedan 1998.

Hur skulle avkastningen sett ut om Lysa startade 1998

Pro forma är en latinsk term som betyder ”för formens skull” eller ”en fråga om form”, och det är en metod för att beräkna ekonomiska resultat med hjälp av vissa prognoser eller antaganden. Antaganden om hypotetiska förhållanden som inträffat i det förflutna och/eller kan inträffa i framtiden används för att projicera det mest sannolika utfallet för finansiella resultat i rapporter som kallas proformarapporter. Till exempel är en budget en variant av en proformaredovisning eftersom den, baserat på vissa antaganden, förutser inflödet av beräknade intäkter och utflödet av medel för en definierad framtida period, vanligtvis ett räkenskapsår. På samma sätt används pro forma av investeringsbolag, som Lysa, för att beräkna uppskattad historisk avkastning. 

Det finns begränsningar för proformarapporter. Eftersom dessa dokument är baserade på antaganden bör de inte tas som fakta. Snarare kan den hypotetiska datan som baseras på historiska trender vara en del av informationen som krävs för att fatta beslut.

Hur ser avkastningen ut mellan Lysa och Länsförsäkringar Global Indexnära?

Länsförsäkringar Global Indexnära är som namnet låter en global indexfond, och inte en fondrobot. Trots det är många investerare som väljer att investera i en fondrobot som Lysa, också intresserade av globala indexfonder, som Länsförsäkringar. Så hur ser avkastningen ut om man jämför dessa två investeringsalternativ?

 Lysa (100% aktier)Länsförsäkringar Global Indexnära
20179,42%10,56%
2018−3%−0,80%
201930,50%33,22%
20201,91%2,36%


Denna jämförelse är beräknad med Lysa 100% aktier. Det är portföljen med högst risk, och då också högst chans till avkastning. 

Läs mer om Lysa fondrobot

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.