Lysa fondrobot – vi har investerat 10,000 kr [OMDÖME & RECENSION]

Lysa fondrobot

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Är du intresserad av att investera genom Lysa? Då har du hittat rätt! 

Vi har testat att investera 10,000 kr så du som läsare ska kunna få ett transparent omdöme innan du öppnar ett konto. I den här artikeln får du lära dig:

  • Vår recension och vårt omdöme om Lysa
  • Exklusiv rabatt för dig som ny investerare
  • Fördelar och nackdelar med Lysas fondrobot

 

Let’s go!

Lysa fondrobot
Trustpilot logo

Kom igång på bara 5 minuter

Artikelns innehållsförteckning

Vad är Lysa?

Lysa är ett företag som vill utveckla hur vi förvaltar våra pengar genom att utnyttja ny teknik. De är vad som i vardagligt tal brukar kallas för robotrådgivare. Genom att kombinera modern teknik som AI med gedigen akademisk forskning har de skapat en tjänst som förvaltar dina pengar till en låg kostnad efter dina individuella förutsättningar och önskemål. 

Lysa erbjuder en investeringsstrategi som är evidensbaserad och framtagen via forskning. Alla har olika förutsättningar för sitt sparande. Ekonomin ser olika ut, mål och vilken risk du är beredd att ta skiljer sig mellan olika personer. Lysa har utvecklat sin metod och strategi så att den kan anpassas till individnivå. 

När du blir kund hos dem får du svara på ett antal frågor om din ekonomi och ditt sparande, vad du har för mål och vilken risk du är bekväm med. Det resulterar i ett individuellt investeringsförslag för dig.

Lysa AB

Organisationsnummer: 559028-0821
Riddargatan 17a
114 57
Stockholm
Sverige

Mailadress: kontakt@lysa.se
Telefon: 08-525 035 70

Använder AI (artificiell intelligens) och digitalisering

Att den tekniska utvecklingen med AI och digitalisering går oerhört snabbt märker vi konsumenter dagligen inom i stort sett alla tänkbara områden där vi är kunder. 

Nya tjänster och produkter dyker upp löpande. Finansbranschen är inget undantag. Där har det kommit många nya aktörer och nya tjänster de senaste åren, en del tar vi lätt till oss andra kan vara svårare att förstå. 

Ett område som har varit ganska orört är hur vi förvaltar våra pengar. Traditionellt har säkert de flesta litat på att ens bank erbjudit de bästa råden och villkoren. Internets genomslag gjorde det lättare för sparare att själva placera sina pengar genom att  fonder och aktier blev mer lättillgängligt.

Lysa är den marknadsledande robotrådgivaren i Sverige

När du börjar spara hos Lysa placerar de dina pengar i fonder och så kallade ETF:er enligt det investeringsförslag du fått från dem. Lysa är helt transparenta med vilka avgifter du kommer att behöva betala för att spara hos dem. De presenterar dem redan i investeringsförslaget du får. 

Lysas mål är att stå på spararnas sida genom att vara individanpassad, evidensbaserad och transparant. 

Lysa är inte ensamt om att genom ny teknik vilja förvalta dina pengar. Men de är den marknadsledande robotrådgivaren i Sverige.  De har sedan start vuxit kraftigt och är idag nordens största robotrådgivare med 30.000 kunder som tillsammans sparar 4 miljarder kronor hos dem.

FRÅGOR & SVAR

Hur fungerar det att investera genom Lysas tjänster?

Lysa bygger på modern avancerad teknik och forskning. De har trots det lyckats ge sin tjänst en mycket konsumentvänlig förpackning. Det är naturligt att vara lite avvaktande till nya tjänster och begreppet robotrådgivare kan låta opersonligt. Men när du lärt känna Lysa det är lätt att förstå att de är ett bra medel för ditt sparande, och de är mycket öppna och transparenta med vad de erbjuder. 

När du blir kund hos Lysa får du en rad frågor om hur din ekonomi ser ut, hur du ser på risk och vad du har för riktlinjer och mål med ditt sparande. Utifrån det får du ett förslag från Lysa hur de tänker placera dina pengar om du blir kund hos dem. Om du känner att fördelningen inte blev som du tänkt dig när du svarade på frågorna kan du själv justera förslaget. Men tänk på att förslaget de gett dig är baserat på statistik och forskning. 

Blandar du in dina personliga känslor förstörs lite av vitsen med att anlita en robotrådgivare. Det är verkligen en av fördelarna med att investera via Lysa, dina pengar investeras efter en bevisad metod, dina egna åsikter eller känslor skall inte påverka förvaltningen av dem.

Anpassar risknivån individuellt till dig som kund

En viktig del i Lysas förvaltningsfilosofi är frågan om vilken risk du är beredd att ta? Det är en viktig fråga när det gäller sparande. Å ena sidan finns det ingen möjlighet att få avkastning på sina pengar utan att ta risk. Men du vill heller inte ta för mycket risk. Om du skall placera dina pengar själv är det ganska svårt att själv avgöra vilken risk ens sparande har. Väljer du att spara via Lysa tolkar de vilken risknivå du kan tänka dig, de kommer efter det att investera i de produkter som passar dig bäst. 

Ditt privata sparande i Lysa kommer att ske i ISK. Det gör att det blir enkelt att hantera för dig och skattemässigt fördelaktigt. 

Att spara via Lysa är relativt billigt. Du betalar en avgift baserat på det kapital du sparar hos dem, men för det får du dina pengar förvaltade på ett professionellt och enligt forskningsbaserad framtagen metod. Till det tillkommer avgifter till de fonder Lysa investerar dina pengar i, men till stor del görs det i billiga ETF-fonder. Lysa är redan när du blir kund mycket transparenta med vilka avgifter du kommer att betala.

”Det tog oss 18 månader att nå vår första miljard, 9 månader att nå den andra och endast 4 månader att passera den tredje miljarden. Vi växer snabbt nu”

säger Emilie Andersson till Breakit.se den 17 oktober 2019

LÖPANDE OMDÖME & RECENSION

Vårt Lysa omdöme och recension

Vi har själva investerat pengar i Lysas tjänster under februari 2020. Vårt eget omdöme kommer därför att uppdateras löpande. Här nedanför använder vi tillsvidare andras omdömen från Trustpilot.

Trustpilot logo

Betyg på Trustpilot: 4,8 av 5

Lysa har i skrivande stund fått 1 304 stycken omdömen genom Trustpilot och har 4,8 i betyg. Det är ett fantastiskt bra resultat. Här nedanför har vi samlat några av omdömena från Trustpilot.com.

"Alldeles suveräna. Har själv gått hårt in i att bygga en så genomtänkt fondportfölj som möjligt (med klok avvägning mellan ränte- och aktiefonder) men att nå den sanslöst låga avgiften som Lysa stannar på är i det närmaste omöjligt. Lägger man till automatiseringen och tryggheten med klientmedelkonto är det svårt att hitta bättre alternativ, kommer investera åtminstone 60 % av mitt sparade kapital genom Lysa i framtiden."

Kim Lander, omdöme från Trustpilot.com

"Otroligt genomtänkt och stabilt sparande som växer schysst, passar mig som inte är så insatt. Lysa.se har dessutom en toppensupport som är både snabba korrekta och dessutom supertrevliga."

Britt, omdöme från Trustpilot.com

"En mycket enkel och smidig tjänst att använda. De stor fördelarna som jag ser det är att de har ett hållbart alternativ, ombalansering sker automatiskt och de har flexibla uttagsfunktioner (som jag inte kommer använda på många år dock) där man kan ta ut en fast månadssumma eller en andel av kapitalet per år.

Man kan också sätta ett slutdatum man vill ha kapitalet utbetalt till så periodiserar tjänsten upp det själv. Mycket nöjd och har detta som ett kompletterande sparande."

Andreas Larsson, omdöme från Trustpilot.com

Vi har investerat 10,000 kr genom Lysa

Bolaget som äger och förvaltar Aktieskolan.se (Consilium Online AB) har investerat 10,000 kr genom Lysas tjänster. Det hjälper oss att skriva ett transparent omdöme och Lysa och deras tjänster. Investeringen gjordes den 18:e februari 2020 och denna artikeln kommer att uppdateras löpande med mer information kring investeringen framåt.

Dessa innehav valde Lysas fondrobot åt oss

Efter att vi fick svara på frågor om riskbenägenhet, investeringshorisont och annat viktigt så byggdes till slut nedanstående portfölj. Viktigt att poängtera är att vi manuellt valde 100% aktier i portföljen. Det innebär ökad risk, men även potentiellt ökad avkastning.

Lysa fondrobot innehav

FRÅGOR & SVAR

Lysa avkastning - hur mycket pengar kan du tjäna?

För att få avkastning på dina pengar krävs att du vågar ta risk. Vill du att dina besparingar skall växa krävs att du investerar dem.  Alla investeringar innebär någon form av risk. Oavsett om du investerar på egen hand via aktier eller fonder eller via Lysa utsätts dina besparingar för risk. Lägst risk och avkastning får du i trygga räntebärande placeringar, högst risk i olika former av aktieinvesteringar. 

Ett sätt att minimera risk, men ändå ha kvar chansen till bra avkastning är att sprida sina risker. Ett annat sätt är att vara påläst i det du investerar. Båda sätten får du automatiskt via Lysa. En av grunderna i Lysas filosofi är att hantera och begränsa risk.  De gör det dels genom en forskningsbaserad metod men också att dina investeringar kommer att spridas mellan flera olika marknader, allt baserat på vilka mål du har med dina investeringar i Lysa.

Ju mer risk du kan ta - desto högre potentiell avkastning kan du få

När du börjar att spara via Lysa måste du ställa dig själv viktiga frågor. Vilken risk är du villig att ta med ditt sparande? Hur långsiktig är du? Vilket mål har du med ditt sparande? 

Investeringar via Lysa påverkas lika mycket som andra investeringar av svängningar på aktiemarknaden, lågkonjunktur eller oroligheter. Men du kommer via dem ha den bästa möjliga riskspridning enligt dina val, det är viktigt att du hittar en nivå som passar dig så att du sover gott om natten. 

Du kan simulera hur din avkastning skulle se ut med historisk data på Lysas hemsida, men det finns ingen garanti för att framtida avkastning blir som den varit historiskt.

Vad är skillnaderna mellan Lysa och andra fondrobotar?

I denna tabellen så kan du jämföra de olika fondrobotarna mot varandra.

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto

Aktiefonder, räntefonder och andra värdepapper

När du ansöker om att bli kund hos Lysa och svarat på frågor om din ekonomi och mål och syfte med ditt sparande får du ett investeringsförslag från dem. Det visar hur de kommer att placera dina pengar om du väljer att bli kund hos dem. De kommer sedan vid behov automatiskt justera dina investeringar efter vilken risk och mål du har med ditt sparande. 

Lysa investerar dina pengar via fonder och så kallade ETF:er. De investerar inte direkt i aktier eller obligationer. De fonder de investerar i är aktiefonder eller räntefonder. De är noga utvalda av Lysa beroende på sin inriktning och risknivå.

Vad är en ETF?

ETF:er är en form av fond som inte är speciellt vanlig i Sverige. Det är dock en mycket vanlig produkt i många andra länder, speciellt i USA. ETF står för Exchange Traded Fund, det vill säga börshandlad fond.  Den handlas via en börs som en vanlig aktie. Det gör att handeln med den blir mycket smidigare än en vanlig fond.

ETF:er är en modern sparprodukt som oftast inte är aktivt förvaltade. Istället följer en ETF ett index, en speciell marknad eller bransch. Oftast har ETF:er en mycket låg förvaltningsavgift. På grund av ny EU-lagstiftning är det näst intill omöjligt för privatpersoner i EU att investera i amerikanska ETF:er. Lysa är dock en professionell förvaltare som har möjlighet att investera i dem.

Vanliga frågor om Lysa

Här nedanför har vi samlat vanliga frågor samt svar, som ofta ställs om Lysa. 

Hur fungerar Lysa?

En vanlig fråga kan vara, hur fungerar det? Att investera via Lysa är egentligen lika enkelt som att föra över pengar till ett bankkonto. När du startar upp ditt sparande via Lysa krävs det en liten stund av dig där du svarar på frågor om din privatekonomi och syftet med ditt sparande. Detta för att Lysa skall kunna hitta rätt produkter och risknivå för dig. Därefter lägger du enklast upp ett regelbundet sparande. Lysa kommer då att förvalta dina pengar i bästa möjliga fonder och ETF:er enligt de önskemål du gett. Du kan då ägna din tid åt annat och veta att dina pengar förvaltas väl och växer till dina framtida mål.

Hur mycket kostar det att använda Lysa?

Lysa är mycket transparent med vilken avgift du betalar, den kan aldrig bli högre än 0,42% För det får du tillgång till en forskningsbaserad investeringsstrategi och får dina pengar investerade i de bästa fonderna och ETF:er Lysa valt ut. Lysa har faktiskt vid tre tillfällen sänkt kostnaden på vissa fonder åt sina sparare. Detta genom att förhandla ned avgiften fonderna tar ut av Lysas sparare.

Är det tryggt att investera genom Lysa?

S Lysa omfattas av det statliga investerarskyddet. De står under Finansinspektionens tillsyn. När du fört över pengar till Lysa omfattas de av statlig insättningsgaranti tills de investerats. När pengarna investerats står du som direkt ägare till dina fonder och ETF:er.

SKATT & AVGIFTER

Hur fungerar skatten?

För privatpersoner erbjuder Lysa att spara i Investeringssparkonto, ISK. Det är den absolut bästa kontoform du kan ha för ditt sparande. Du behöver inte deklarera enskilda affärer, istället betalar du en schablonskatt baserat på värdet på ditt konto. Summan är uträknad och står i din vanliga deklaration. 

Skatten på ISK baseras på statslåneräntan. Skatten på ISK kan naturligtvis förändras både via politiska beslut och ränteförändringar. Just nu anses skatten på ISK vara skattemässigt gynnsam. En nackdel är dock att du behöver betala skatt för ditt ISK konto även om värdet på det går ned.

Lysa erbjuder investeringssparkonto

Att Lysa erbjuder ISK (Investeringssparkonto) gör sparformen än mer attraktiv, både genom att det är enkelt för dig som kund och skattemässigt fördelaktigt. Du kan ha hur många ISK du önskar, det spelar alltså ingen roll om du redan har ISK hos någon annan bank eller nätmäklare. 

Att Lysa erbjuder ISK är ett av argumenten till varför det är så enkelt och fördelaktigt att spara via Lysa. Lär dig mer om investeringssparkonto på vår Aktieskolans hemsida Investeringssparkonto.se.

Hur fungerar Lysas avgifter?

Lysa är föredömligt öppna och transparenta med sina avgifter. Avgifterna blir lite olika beroende på vilka placeringsval du gjort. Men det finns en maximal avgift, du kan aldrig betala mer än 0,42%.

Du vet redan före du investerar hur mycket dina avgifter kommer att bli. Du kan då jämföra det med andra alternativ för att förvalta dina pengar. Ju mer du sparar i Lysa, desto mindre blir dina avgifter. 

Det händer dock att en låg avgift kan bli lägre. Lysa är visserligen ett ganska nystartat företag men har redan vid tre tillfällen kunnat gå ut och sänka avgifterna för vissa fonder åt sina kunder. 

Lysa lever helt på de avgifter kunderna betalar. De får själva ingen kickback eller liknande från fondbolag eller andra aktörer. Det är ett tydligt sätt att visa att de står på spararnas sida och väljer de produkter som är bäst för oss.

Hur fungerar en fondrobot?

Begreppet robotrådgivare eller fondrobot har blivit allt vanligare på senare tid. Bakgrunden är snabb teknisk utveckling som förädlas av entreprenörer till att erbjuda nya tjänster och produkter. Finansmarknaden är naturligtvis intressant för nya tjänster då den traditionellt varit lönsam och många kunder betalat höga avgifter till banker och fondbolag. 

Enkelt uttryckt är en robotrådgivare en programvara som föreslår hur du skall placera dina pengar utifrån ditt mål med ditt sparande och vilka risknivåer du är villig att ta. Robotrådgivaren ger dig ett förslag utifrån hur den är kodad. 

För att den skall kunna ge dig förslag måste du ge den uppgifter om din ekonomi, ditt sparande, vilken risk du är bekväm med och vad du har för mål. Den kommer då att ge dig ett investeringsförslag enligt sin strategi. Är det en transparant robotrådgivare ger den dig ett investeringsförslag före du blir kund och du börjar investera hos dem. 

Läs Aktieskolans stora jämförelse av fondrobotar och robotrådgivare. Vi har även skrivit en artikel för om du ska välja Lysa eller Opti.

Alla fondrobotar är olika

Alla robotrådgivare fungerar därmed olika. Hur dina pengar kommer att placeras beror dels på hur själva roboten är kodad men också vilka produkter den kan föreslå. Det är därför viktigt att läsa på efter vilka principer robotrådgivaren är programmerad och vilka produkter den har möjlighet att föreslå. 

Hur har robotrådgivaren presterat historiskt? Historisk avkastning är självklart ingen garanti för hur den kommer prestera i framtiden. Men det kan vara intressant att se hur dess metod klarat av både ned- och uppgångar på börsen.

Lysa använder forskning för att investera

Lysa har utvecklat sin strategi baserat på forskning. De har därefter kodat och byggt sin robotrådgivare själva. Det är en unik produkt de erbjuder. De är transparenta efter vilka principer deras robotrådgivare är kodad.

Det är viktigt att läsa på före alla investeringar du gör. Det gäller även om du väljer att placera via en robotrådgivare. Det är viktigt att deras placeringsfilosofi stämmer över med dina planer för ditt sparande. Det är också viktigt att du känner dig trygg med hur de väljer att placera dina pengar och att det motsvarar den risk du tänkt dig.

Fördelar med tjänsten

Det finns flera tydliga fördelar med att placera via en robotrådgivare. När du läst på och hittat en robotrådgivare med en placeringsfilosofi som passar dig får du del av en väl beprövad metod som professionellt placerar dina pengar. Kanske är den som i Lysas fall baserad på akademisk forskning på högsta nivå? Den kommer också automatiskt i den mån det behövs sköta omplaceringar av dina pengar. 

Det gör att du vet du har ett bra sparande och att dina pengar är så bra förvaltade som möjligt. Detta trots att du inte behöver lägga speciellt mycket tid på ditt sparande, allt sköts automatiskt. Det är lätt att sätta upp ett automatiskt månadssparande via Lysa. Då vet du att du sparar regelbundet och att sparandet verkligen blir av. Ett av de viktigaste recepten för att lyckas med sitt sparande är att göra det regelbundet. Du kommer då att köpa billigt ibland och dyrt ibland, men långsiktigt blir det bra.

Svårt att placera större summor själv

Placerar du dina pengar själv är det lätt att bli störd av olika saker. Kanske reagerar du känslomässigt vid upp eller nedgångar och håller inte den plan du har med dina investeringar. Eller så lyssnar du på vänner eller medias råd om vad som kan vara en bra investering.

Allt sådant slipper du att utsätta dig för om du placerar via en robotrådgivare. Den följer sin plan utan att blanda in känslor eller något annat ovidkommande.

Låt proffs och algoritmer göra jobbet åt dig

Företaget som driver robotrådgivaren har också valt ut de fonder, ETF:er eller andra produkter de väljer att placera dina pengar i, som de anser bäst efter sin placeringsfilosofi. Även bland fonder och ETF:er sker det löpande förändringar. En bra robotrådgivare följer marknaden och byter produkter till bättre eller billigare när de finns möjlighet. 

Att utveckla en strategi för en robotrådgivare är en sak. En annan är att i skarpt läge kunna anpassa den för varje unik kund. Robotrådgivarna riktar sig i princip till hela befolkningen, i vart fall till de som vill spara. Men alla har olika förutsättningar, både ekonomiskt, vilka risker du vill ta med ditt sparande och vad du har för mål. 

När du blir kund hos exempelvis Lysa kommer du att få svara på ett antal frågor om din ekonomi, hur du ser på risk och vad du har för mål med ditt sparande. Utifrån det föreslår roboten ett sparande som är anpassat enbart för dig.

Lysa gör det enkelt att vara långsiktig och det behövs bara ett knapptryck

Skall det vara spännande att spara? Nej, men målet med ditt sparande skall vara spännande. Resan dit skall följa en strategi du lagt upp – eller i detta fall den strategi en robotrådgivare ser som beprövad. Därefter skall ditt sparande vara rutinmässigt, helst automatiserat och till låga avgifter. Självklart med god riskspridning. Du skall själv ägna din tid och kraft åt andra saker. 

Tycker du det är viktigt att spara på ett hållbart sätt? Det kan som privatperson vara svårt att veta exakt vilka fonder eller andra sparprodukter du skall välja för att spara på mest hållbara sätt. Gör du det via Lysa kan du med en enkel knapptryckning välja att spara hållbart. 

NACKDELAR & RISKER

Nackdelar

Robotrådgivare placerar i regel dina pengar i fonder eller ETF:er som följer breda index för länder eller regioner. Vill du placera i specifika branscher, mindre länder eller kanske direkt i aktier kan du inte göra det via dem. 

Men du behöver inte lägga allt ditt sparande i en robotrådgivare. Kanske kan du se det som en bra bas med god riskspridning. Utöver det kan du spara själv i aktier eller fonder som du tycker är extra intressanta.

Du måste följa fondrobotens investeringsregler

När du väljer att spara i en fondrobot väljer du att helt följa deras investeringsfilosofi. De sköter även de eventuella omplaceringar som kommer att krävas i din portfölj för att följa sin filosofin. Det kanske känns lite läskigt att lämna över ansvaret till en dator. Men den agerar efter hur den är programmerad, den styrs inte av känslor som du gör själv i dina egna investeringar. 

Du vet inte i detalj hur fondroboten är programmerad, och du vet inte exakt hur den kommer agera i olika situationer. Det är bra att se hur den utvecklats historiskt. För att investera via en robotrådgivare måste du ha förtroende för dess strategi även om du inte känner till den i detalj.

Risker

Alla investeringar är förknippade med någon form av risk. Risk är en förutsättning för att dina pengar skall växa. Ju lägre risk du tar med dina pengar ju lägre avkastning kan du förvänta dig. Är du beredd att ta större risk kan du förvänta dig högre avkastning på dina pengar. 

Det är högre risk att investera i aktier än exempelvis obligationer. Genom att sprida dina risker mellan olika aktier och marknader minskar du din risk.

Bolagsrisk

Anledningen till att aktier har högre risk är helt enkelt att ett företag kan gå dåligt. Det kan komma ny teknik eller nya konkurrenter som gör att de inte går så bra som du tänkt dig. Ett företag kan även misskötas av dess ledning. Sådant kan hända även bland de största och bästa bolagen.

Väljer du att investera i flera olika bolag i olika branscher och på olika marknader minskar du risken betydligt. Av de bolag du valt att investera i går ett sämre än du tänkt dig, något betydligt bättre och resterande ungefär som du räknat med. Hade du bara investerat i ett hade det kanske blivit i det som gått dåligt. 

Genom att investera i aktier är du en del av företagets framgång, går det bra går kursen i regel upp och bolaget kanske kan ge aktieutdelning. Går det dåligt kan du i värsta fall förlora allt du satsat.

Var långsiktig

Ytterligare ett sätt att minska din risk är att spara regelbundet och långsiktigt. Genom att spara regelbundet kommer du att köpa både billigt och dyrt. Men historiskt har aktier varit den bästa sparformen för privatpersoner. 

Därför har ett långsiktigt sparande med god riskspridning i aktier stor förutsättning att ge dig bra avkastning. Du kan spara direkt i aktier men också via fonder eller ETF:er som robotrådgivare ofta placerar i.

Det viktigaste är att komma igång

För de allra flesta är den största risken med att spara att de aldrig kommer igång. Ditt framtida jag kommer att tacka dig för att du började spara redan idag. Självklart är det viktigt att ditt sparande är vettigt.  Startar du upp via Lysa är det bra val för ditt sparande. Du får en god riskspridning i bra produkter, förvaltade enligt en professionell metod.

Slutord om risken med robotrådgivare och fondrobotar

Bortsett från de risker som alltid finns när du investerar är det väl värt att fundera över specifika risker med robotrådgivare. Hur ditt sparande i en robotrådgivare utvecklas påverkas av hur den är programmerad. Hur hanterar den olika svängningar i marknaden? Hur värderar den risk? Det är viktigt att se hur den agerat historiskt. 

Men finansmarknaderna är nyckfulla och nya situationer inträffar ständigt som inte har något facit från historien. En sådan situation är dagens läge med låga eller till och med negativa räntor som stora delar av världen nu upplever. 

Den risken skall du väga mot hur du själv hanterar olika situationer på marknaden. Brukar du sälja för tidigt i en uppgång eller för sent i en nedgång? Brukar du ta råd från vänner eller arbetskamrater? De investeringar vi gör själva är inte alltid såväl genomtänkta. Ofta  påverkas de i stor utsträckning av känslor, det gör inte en robotrådgivare.


Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.