STOR JÄMFÖRELSEGUIDE

Jämför nätmäklare & Aktiemäklare

Letar du efter en ny nätmäklare? Då har du hittat rätt! I den här jämförelsen så hjälper vi dig att hitta den bästa nätmäklaren och aktiemäklaren för just dig. Använd gärna snabbnavigeringen här nedanför .

Nätmäklare
Omdöme
Information
Partnerlänkar
Avanza logo
Bästa nätmäklaren!
5/5
etoro logo
Bästa nätmäklaren för trading!
5/5

68% av privata investerare förlorar pengar.

Nordnet logo
4.5/5
SAVR logotyp
4.5/5
degiro-logotyp
4/5

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Sidan innehåller samarbetslänkar till de olika nätmäklarna. Du som besökare påverkas inte av länkarna.

Jämför nätmäklare

Har har vi sammanställt de fyra ledande nätmäklarna i Sverige.

ÖPPNA KONTO IDAG!

Billigaste nätmäklaren

Här hittar du den nätmäklare som erbjuder lägst courtage.

Bästa nätmäklaren

Här har vi listat den bästa nätmäklaren enligt oss.

Svenska nätmäklare

Dessa svenska nätmäklarna finns att välja mellan.

Storbanker

Här listar vi storbanker som erbjuder bl.a. aktiehandel.

REKOMMENDERAS EJ
Nätmäklare - Aktieskolan

INTRODUKTION

Vad är en nätmäklare?

I modern tid har det blivit mer och mer vanligt för privatpersoner att handla aktier och andra typer av värdepapper. Förr i tiden var dessa former av investeringar i huvudsak vanligt bland lite mer förmögna privatpersoner och företagare. 

Intåget av nätmäklare på marknaden har dock i stor utsträckning öppnat upp aktie- och fondhandeln till att bli lättillgängligt även för den som är nybörjare och saknar några större summor i besparingar. Nätmäklarna har därför bidragit mycket till utvecklingen på sparmarknaden. 

Aldrig tidigare har det varit enklare att komma igång med att investera och få avkastning på sitt kapital. Detta är väldigt positivt eftersom att det kan bidra till att fler får dra fördel av ränta på ränta effekten och att se sitt kapital växa exponentiellt över tiden.

Två ledande aktiemäklare i Sverige

I Sverige finns det idag två stycken nätmäklare som har växt till att få en enorm popularitet. Dessa är Avanza och Nordnet. Sedan finns det också några mindre utmanande aktörer. 

Aktieinvest och Degiro är exempel på några av dessa utmanande nätmäklarna som ännu inte riktigt lyckats nå upp i samma popularitet som Avanza och Nordnet har.

MEST PRISVÄRDA MÄKLAREN

Billigaste nätmäklaren

När man väljer nätmäklare så är priset en viktig aspekt att tänka på. Det pris som kan skilja sig mellan de olika nätmäklarna är främst kostnaden för courtaget. Courtage är en form av avgift som man betalar varje gång man köper eller säljer en aktie. En typ av transaktionsavgift med andra ord. 

Skillnaden i courtage mellan de olika aktörerna är inte jättestor, och courtagekostnaden blir sällan stor i förhållande till de summor man investerar. 

Dock så är det ändå en del pengar som går åt till courtaget. Och speciellt för den som gör många köp och sälj under ett år så kan courtagekostnaden fort springa iväg.

Jämförelse av courtage

Här nedanför har svi sammanställt både nätmäklares och storbankers courtage. Som du ser så erbjuder nätmäklarna mycket lägre courtage och vi rekommenderar dig att välja någon av dessa.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:
Avanza0,000-0,251% 0-99 krLångsiktiga
Nordnet0,000-0,250% 0-99 krLångsiktiga
eToroGratis handel (spread) Trading/Kortsiktiga
Mangold0,035-0,150% 49-99 krLångsiktiga
Nordea0,000-0,060% 1-99 krLångsiktiga
Skandiabanken0,044-0,2508-75 krLångsiktiga
Swedbank0,00%0-99 krLångsiktiga
SEB0,09%20krLångsiktiga
Länsförsäkringar0,05%20krLångsiktiga
Handelsbanken0,09%9krLångsiktiga
Aktieinvest0,055-0,130%39-99 krLångsiktiga

* Disclaimer: eToro erbjuder CFD-handel som innebär extra hög risk. 68% av privata investerare förlorar pengar hos den här aktören.

Håll nere courtagekostnaderna

Det är viktigt att se till att man betalar så lågt courtage som möjligt. För varje krona man betalar i avgifter så blir det ju trots allt en krona mindre kvar till att investera och få avkastning på.

Över långa tidsperioder och med ränta på ränta effekten i åtagande så kan ett högre courtage få märkbart negativ påverkan på hur mycket kapital man hinner samla på sig.

Nätmäklare är billigare än storbankerna

När det kommer till just courtaget så är nätmäklarna i regel billigare än storbankerna. Dock har flera av storbankerna de senaste åren börjat anpassa sig en del till konkurrensen från nätmäklarna vilket gjort att de sänkt sina priser. 

Nätmäklarna är dock fortfarande i överlag billigare. Vissa har också helt gratis courtage. Till exempel tar Avanza inte ut något courtage så länge man har under 50 tusen kronor i kapital hos dem. 

Nordnet har också ett liknande upplägg. Dock är det hos dem tidsbegränsat till 6 månader. När den tiden gått ut så får man alltså börja betala courtage som vanligt.

Ännu billigare är det att investera i fonder genom SAVR. Plattformen erbjuder samma fonder men till 30-50% lägre avgifter. Läs vårt SAVR omdöme här.

Vilken courtageklass tillhör du?

Gemensamt för både Avanza och Nordnet är att de använder sig av olika courtageklasser. Spararna får då själv välja vilken courtageklass de vill ha. Courtaget betalas som en procentsats av köp- eller säljsumman på varje aktietransaktion. 

Det som skiljer sig mellan de olika courtageklasserna är hur pass stor den procentsatsen är samt hur mycket minimicourtaget är. De courtageklasser med lägst rörligt (procentuellt) courtage har då i regel det högsta minimicourtaget mätt i kronor. 

Den avgörande faktorn för vilken courtageklass man bör välja är alltså hur pass stora affärer man brukar göra – det vill säga hur mycket pengar ens genomsnittliga transaktion brukar motsvara. Den som brukar göra stora transaktioner bör därför välja en courtageklass med lågt rörligt courtage. Dessa courtageklasser brukar då som sagt ha ett lägre minimicourtage. 

Det gör att courtaget sett i procent av transaktionen istället blir ganska högt ifall man gör en mindre transaktion. För mindre transaktioner bör man alltså då istället välja en courtageklass med lite högre rörligt courtage, men med ett lågt minimicourtage.

eToro passar bäst för daytrading

Vidare så finns till exempel eToro som har en lite annorlunda avgiftsstruktur än nätmäklarna eller storbankerna. eToro är till skillnad från de andra aktörerna också mer inriktad på kortsiktig daytrading snarare än på långsiktiga investeringar. 

eToro använder sig istället för courtage av något som kallas spread. Medan courtage är en avgift som läggs på separat från ens transaktion så är en spread inbakad i själva transaktionen. Det visar sig genom att eToro ser till att det blir en viss skillnad på köp- och säljkurs. Det innebär att man vid varje givet tillfälle får betala lite mer för att köpa en viss tillgång än vad man får om man skulle sälja tillgången vid exakt samma tidpunkt. 

Differensen i pris mellan köp- och säljkurs är då det som kallas spread. Det är också denna spread motsvarar avgiften som eToro tar ut för att få handla på deras plattform. Det är alltså en avgift som på många sätt liknar ett vanligt courtage, bara att den är strukturerad lite annorlunda.

68% av privata investerare förlorar pengar när de tradar CFDs genom den här aktören. Du bör överväga om du har råd att förlora dina pengar. 

HÄR ÄR...

Bästa nätmäklaren enligt Aktieskolan

Vilken är den bästa nätmäklaren? Vi har valt ut olika nätmäklare beroende på om du är långsiktig eller kortsiktig, eller om du ska köpa aktier eller fonder.

Vilken nätmäklare som för tillfället är den allra bästa är inte helt lätt att avgöra. Många av aktörerna på marknaden idag erbjuder ett liknande utbud av spar- och investeringstjänster. Dock finns det vissa skillnader mellan de olika nätmäklarna som är värd att ha i åtanke. 

Dessutom är nätmäklarnas användarupplevelse på deras hemsida och i deras app också en viktigt faktor att ta hänsyn till. En inbjudande design och bra funktioner kan faktiskt höja upplevelsen av sparandet ganska mycket. Och det är trots allt viktigt att sparandet och investerandet är roligt. 

Annars kan det vara svårt att få tillräckligt med motivation för att kunna lägga undan pengar. För det kan ju förstås ta emot en hel del att spara och snåla idag för att kunna lägga undan pengar för framtiden. Så användarupplevelsen hos nätmäklaren ska alltså inte underskattas.

Vi använder både Avanza och Nordnet

Vi själva både använder och rekommenderar Avanza. Bland nätmäklarna så är det just Avanza och även Nordnet som vi tycker står ut från de övriga och har det bästa utbudet av spar- och investeringstjänster. Avanza har i grund och botten samma utbud och ungefärlig prisnivå som Nordnet. Dock har Avanza några avgörande faktorer som vi tycker väger över till deras fördel. 

Främst så har Avanza en mer lättanvänd och lättöverskådlig hemsida. De flesta brukar även hålla med om att Avanza har en mer tilltalande design på deras hemsida. Avanza är också extra bra för den som vill lära sig aktier för nybörjare. Detta på grund av att de erbjuder gratis courtage för alla som har 50.000 kronor eller mindre i kapital hos dem. Det kan vara en stor fördel att få möjligheten att handla gratis under den första tiden medan man fortfarande lär sig mycket nytt om hur det går till att investera i aktier. 

Nordnet har i och för sig också ett liknande upplägg där de erbjuder gratis courtage till kunder med ett begränsat kapital. På Nordnet får man dock bara utnyttja möjligheten till gratis courtage i maximalt 6 månader. I övrigt så är skillnaderna mellan Avanza och Nordnet inte jättestora. 

Läs gärna vår guide; Avanza eller Nordnet, för att jämföra mer. Det mesta i deras utbud är ganska liknande, och mycket handlar om ens personliga preferens.

Bästa nätmäklaren för aktiehandel

Enligt Aktieskolan så tycker vi att Avanza är den bästa nätmäklaren för aktiehandel som erbjuder ett stort utbud av aktier och fonder. Avanza har även ett stort utbud av utländska aktier och fonder på flera olika börser runtom i världen.

Den som handlar mycket akter och investerar aktivt bör idag med fördel använda sig av en nätmäklare. Storbankerna har inte alls kommit lika långt i utvecklingen av sina spartjänster som många av nätmäklarna har. 

Storbankerna har dock i nuläget i alla fall börjat reagera på konkurrensen från nätmäklarna. Flera av dem har sänkt sina tidigare höga priser på courtaget för att i större utsträckning kunna matcha den nivå på courtage som nätmäklarna håller. 

Dock saknar storbankerna fortfarande mycket av det utbud av spartjänster som nätmäklarna erbjuder. Dessutom har storbankerna också generellt ett mycket mer utdaterat användargränssnitt som inte alls är lika kul att använda sig av. 

Som tur är så finns det dock flera nätmäklare på den svenska marknaden som erbjuder både en modern design och en lång rad smarta och innovativa spartjänster.

Läs våra recensioner om alla olika investeringstjänster i vår guide där vi berättar och recenserar olika investeringsplattformar.

Långsiktig handel

Avanza och Nordnet både är och har länge varit dominanterna bland nätmäklarna på den svenska sparmarknaden. De har med åren lyckats locka till sig det överlägset största antalet småsparare. Idag har nästan varenda person med ett intresse för aktier och investeringar ett konto på antingen Avanza eller Nordnet. Flera har också konton hos båda dessa aktörer. 

Vi tycker att för långsiktig aktiehandel så är Avanza bäst. Men Nordnet är inte långt ifrån Avanzas nivå – så valet mellan dem handlar mycket om ens personliga preferenser. Både Avanza och Nordnet är väldigt bra för den som vill investera i aktier och spara långsiktigt. Hos båda dessa nätmäklare så kan man öppna både investeringssparkonton, kapitalförsäkringar eller vanliga aktie- och fondkonton. 

För den som är villig att ta lite extra risk för att öka sin avkastning så erbjuder både Avanza och Nordnet belåning av ens portföljer till en låg ränta. Detta kan vara positivt då avkastningen från aktierna över tid bör överstiga räntan man betalar för belåningen.

Kortsiktig handel

Som tidigare nämnt så är eToro en bra nätmäklare för den som gillar lite mer kortsiktig aktiehandel. Trading kan också vara ett spännande komplement till ens vanliga långsiktiga sparande. 

Gillar man spänningen i att ta hög risk med chans till hög avkastning så kan det vara en bra idé att avsätta en liten del av sitt månadssparande till trading. Var dock beredd på att trading kan vara svårt och att det finns en stor risk att man förlorar pengar i början. 

Blir man duktig så går det dock att tjäna bra med pengar på trading. Och eToro erbjuder alla de finansiella instrument och övriga förutsättningar som krävs för att lyckas med tradingen.

Vi har publicerat vårt omdöme om eToro här.

68% av privata investerare förlorar pengar när de tradar CFDs genom den här aktören. Du bör överväga om du har råd att förlora dina pengar. 

Bästa nätmäklaren för fondhandel

Samtliga större nätmäklare på den svenska marknaden, bortsett från Degiro, erbjuder handel i fonder. Utbudet skiljer sig inte nämnvärt mellan de olika aktörerna och det är därför svårt att säga vilken nätmäklare som är bäst för fondhandel. 

Dessutom har Avanza sin Avanza Zero och Nordnet sin Nordnet Superfonden som är helt gratis indexfonder som följer utvecklingen på Stockholmsbörsen och alltså inte har någon fondavgift alls. Dessa kan vara väldigt bra fondalternativ att investera i då nästan inga fondförvaltare klarat att år efter år slå avkastningen för index. 

Värt att nämna när det kommer till fonder är också Lysa som erbjuder ett stort utbud av fonder till ett rabatterat pris genom att ge tillbaka en del av de provisioner de får från fondbolagen till oss sparare. Avgifter äter trots allt upp en del av avkastningen och att komma undan med lite mindre avgift gör därför att man får en mer kraftfull ränta på ränta effekt över tid.

Bästa nätmäklaren för trading av aktier, valuta & råvaror

För den som är intresserad av att handla lite mer exotiska tillgångar så är eToro ett bra alternativ. De erbjuder ett stort utbud av aktier från olika länder och regioner. Dessutom erbjuder de också handel i vanliga valutor och råvaror med mera. 

Det finns som tidigare nämnt också stora möjligheter att handla med hävstång hos eToro ifall man är bekväm med den risk som det innebär. 

Hävstången kan med lite tur och skicklighet leda till enormt bra avkastning – men det finns samtidigt en realistisk risk att man förlorar stora delar eller hela sitt satsade kapital om man handlar med hög hävstång.

68% av privata investerare förlorar pengar när de tradar CFDs genom den här aktören. Du bör överväga om du har råd att förlora dina pengar. 

SVERIGE & SVENSKA BOLAG

Vilka svenska nätmäklare finns det?

Det finns idag flera svenska nätmäklare på marknaden. De absolut mest populära nätmäklarna är som tidigare diskuterat Avanza och Nordnet. Men även Aktieinvest är ett exempel på en svensk nätmäklare. 

Vidare så kan även mindre och mer nischade aktörer så som SAVR, eller kanske fondrobotarna Lysa och Opti med flera, kanske också anses vara nätmäklare. Valet över vart man ska placera sina pengar är alltså allt som oftast inte så lätt. De olika aktörerna har olika fördelar och olika starka sidor. 

Ett bra förslag kan därför vara att öppna konton hos flera av dem. På så sätt kan man själv upptäcka deras funktioner och användarupplevelse och bilda sig en egen uppfattning om vilken tjänst man tycker är allra bäst.

Avanza logo
5/5
Kort information om Avanza bank

Avanza är den för tillfället mest populära svenska nätmäklaren. De grundades år 1999 och har sedan dess haft en fantastiskt bra utveckling. Idag har de över 1 miljon kunder och fortsätter att växa år efter år. De har som mål att deras kunder ska få ut mer av sitt kapital än de får hos andra banker. 

De har också flera gånger fått bemärkelsen “Sveriges nöjdaste sparkunder” av Svenskt Kvalitetsindex. Dessutom har banken under åren släppt många innovativa och uppmärksammade spar och låne-tjänster. Bland annat var de väldigt unika då de år 2006 lanserade gratisfonden Avanza Zero som sedan dess blivit ganska populär hos många sparare. 

Deras lansering av Bolån+ blev också uppmärksammad då de genom en strömlinjeformad låneprocess kunde erbjuda markant billigare bolån än storbankerna till låntagare med lite lägre belåningsgrad.

Nordnet logo
4.5/5
Kort information om Nordnet bank

Nordnet grundades år 1996 och är därmed några år äldre än Avanza. Nordnet har dock en bit kvar tills de når upp till en miljon kunder, och de får därmed anses vara den näst mest populära svenska nätmäklaren. 

Precis som Avanza så har de dock ett fullgott utbud av sparande, lån, och pensionsprodukter. Nordnet har också sitt kända aktielåneprogram som år 2018 utsågs till Årets sparinnovation av Privata Affärer. 

Aktielåneprogrammet innebär att de aktier som spararna äger och som är blankningsbara automatiskt lånas ut till de som vill blanka aktierna. Spararna får då en ersättning för att aktierna lånas ut. Denna ersättning blir som en extra avkastning som spararna får ta del av.

Lysa fondrobot
4,9 av 5 | Omdöme från Trustpilot
4.9/5
Kort information om Lysa fondrobot

Lysa är egentligen ingen renodlad nätmäklare utan en fondrobot. Lysa fungerar som en digital rådgivare som ska placera ens pengar i olika fonder utifrån ens egna ekonomiska situation och investeringspreferenser. 

Detta görs genom att man först får svara på en rad frågor som ämnar att kartlägga just dessa preferenser. Sedan sköter Lysa allt arbete med att placera pengarna och att hela tiden se till att portföljen har den optimala fördelningen av fonder. 

Lysa, och liknande tjänster, passar därför bäst för den som vill lägga så lite tid som möjligt på att ta hand om sitt sparande. Den som är lite mer intresserad av aktier och investeringar bör därför välja något annat alternativ än Lysa för att placera sina pengar.

VAD KAN MAN MER VÄLJA MELLAN?

Övriga mäklare genom storbanker i Sverige

Den som inte vill använda sig av någon av de renodlade nätmäklarna kan förstås också handla aktier och fonder genom storbankerna. Nu för tiden så håller storbankerna en bra prisnivå vilket gör att det inte på något sätt behöver bli dyrare att ha sina pengar placerade hos någon av dem. 

Dock så har storbankerna varit mycket sämre på att ta fram nya och innovativa spartjänster. Inte heller har de något snyggt användargränssnitt att jobba i. 

Dock så kan det förstås vara en fördel att kunna ha sitt aktie- och fondsparande på samma bank som man har lönekonto- och betalkort knutna till.

Handelsbanken

Handelsbanken erbjuder ett brett utbud av sparande och lån. De erbjuder möjlighet att öppna både investeringssparkonto, kapitalförsäkring eller en vanlig depå. 

De har också ett lågt och konkurrenskraftigt courtage. Handelsbanken är också den bank med mest utbrett kontorsnät för den som föredrar att kunna besöka ett fysiskt bankkontor.

Nordea

Nordea erbjuder precis som Handelsbanken ett fullgott utbud av kontotyper och tillgång till aktier och fonder både på den svenska och på utländska marknader. 

Nordea har också sin digitala rådgivare Nora som funkar som en fondrobot som den som vill automatisera sitt sparande i högre grad kan använda sig av.

Swedbank

Även Swedbank har samma grundutbud av konton och värdepapper att välja mellan. Swedbank har också precis som de andra storbankerna ett utbud av egna fonder som de förvaltar.

SEB

SEB är inget undantag mot de andra storbankerna. Deras utbud är nästan identiskt med de övriga storbankerna. SEB har även som de andra storbankerna ett private-banking erbjudande för de lite mer förmögna kunderna. 

Som private-banking kund kan man få lite mer individualiserad rådgivning, på en djupare nivå än vad nätmäklarnas private-banking utbud erbjuder.