Rekyl – vad är det? [Exempel + Bild]

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

SÅHÄR FUNGERAR DET

Vad är en rekyl på börsen?

På börsen är en rekyl en kursnedgång som följer efter en kursuppgång, eller en kursuppgång som följer efter en kursnedgång. 

Rekylen har ofta karaktären av att vara snabb och av mer tillfällig natur. Begreppet kan tillämpas på det mesta, exempelvis oljepriser, räntor eller aktier.

Börja investera i dag!
Öppna ett kostnadsfritt ISK
  • Investera i aktier & fonder
  • Sätt upp automatiskt månadssparande
  • 100% kostnadsfritt att öppna konto
Endast 3 min

Exempel på en rekyl

Rekyl uppåt för råoljepriset.

Uppgången kom av sig, ordentlig rekyl ner på börsen.

Räntemarknaden väntas få kraftig rekyl.

När en kraftig och snabb aktieutveckling har skett (exempelvis vid en mycket positiv rapport) är det inte ovanligt att en rekyl ner sker kort därefter, vilket innebär att kanske 20-30 procent av uppgången snabbt raderas. Det beror oftast på att aktörer på marknaden gjort snabba vinster och nu vill förverkliga dessa genom så kallade vinsthemtagningar, där aktierna säljs varvid vinsterna realiseras och aktiekurserna sjunker på grund av ökat utbud och aktieförsäljning.

Psykologisk reaktion

När man blankar så säljer man lånade aktier för att sedan köpa tillbaks dem med förhoppningen om att aktiekursen har gått ner.

Att hedga innebär att skydda eller gardera en annan investering med hjälp av exempelvis blankning, t.ex. om du köper Nokia och samtidigt blankar Ericsson som skydd mot branschrisk.

Diagrammen nedan illustrerar två exempel på rekyler.

Rekyl på börsen 1

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.