SAVR omdöme och recension → Här är allt du behöver veta!

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill du lära dig mer om spartjänsten SAVR?

Flertal spartjänster har presenterats de senaste åren. En av de absolut populäraste är SAVR.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom tjänsten och hur de kan erbjuda upp till halva fondavgiten på samma fonder som du vanligtvis köper hos en nätmäklare.

Let’s go!

I den här artikeln får du bl.a. lära dig:

SAVR logotyp
Omdöme från App store:
4.5/5

4,5 av 5 | Fantastiskt omdöme

Innehållsförteckning

Vilka är SAVR?

SAVR kallar sig själva för Sveriges nya fondrebell och vill utmana avgifterna på fondmarknaden. 

Dessa avgifter har historiskt sett varit ganska höga, och fondbolagen har samtidigt betalat ut en ganska stor andel av fondavgiften som provision till de som förmedlat fonderna åt dem. 

Det finns alltså en stor potential till att förbättra förutsättningarna för spararna genom att hitta sätt att pressa dessa avgifter. 

Bolaget har därmed också med sin affärsmodell tagit ett stort och viktigt steg mot en fondmarknad med lägre avgifter.

SAVR kallar sig själva för Sveriges nya fondrebell och vill utmana avgifterna på fondmarknaden.

SAVR AB
Organisationsnummer: 559084-1093
Birger Jarlsgatan 20
114 34 Stockholm
Sverige

Hur fungerar SAVR?

Fondbolagen brukar som regel betala ut provision till de bolag som förmedlar fonderna åt dem. Hur stor provision de betalar är olika, men den kan ofta ligga på runt 30 till 50 procent av den totala fondavgiften. 

Denna provision betalas då ut till plattformen som agerar som en förmedlare av de fonder de har på sin plattform. SAVR har sen valt att betala ut all denna provision de mottar till oss sparare. Istället tar SAVR ut en egen avgift (som de valt att kalla plattformsavgift) som ligger på 0,09 procent. 

Många av fonderna som förmedlas av SAVR kan dock ge rabatter på upp emot 0,6 till 0,75 procent – vilket gör att den avgift man betalar på 0,09 procent blir ganska liten i förhållande till besparingen.

Därför ska du investera genom SAVR

VARFÖR SAVR?

Därför ska du investera genom SAVR

SAVR är en ganska ny aktör på den svenska marknaden. SAVR är dock en uppstickare med stor potential att utmana både traditionella banker och nätmäklarna. 

Det finns flera anledningar till att man borde låta en del av ens sparpengar gå till SAVR. Här är fem av de viktigaste punkterna.

1. 30-50% lägre avgifter jämfört med hos nätmäklarna

Den största och starkaste anledningen till att investera genom SAVR är fondrabatterna som man får. Genom att SAVR slussar vidare sina provisioner till oss sparare så kan man uppnå en avgiftsnivå som ligger 30 till 50 procent lägre jämfört med hos de andra nätmäklarna

Det blir en väldigt stor rabatt som med hjälp av ränta på ränta effekten kommer göra stor skillnad för tillväxten på ens kapital. En rabatt som ger exempelvis 0,5% lägre fondavgift innebär ju i praktiken 0,5% högre avkastning varje år jämfört med utan rabatten.

2. Inga dolda avgifter

Hos SAVR så finns inga dolda avgifter. Det enda man betalar som kund hos SAVR är deras plattformsavgift som ligger på 0,09 procent per år. Utöver det så tillkommer inga avgifter alls. 

Det enda som kan tillkomma är en växlingsavgift ifall man investerar i fonder som inte placerar i svenska kronor. Det finns dock tillräckligt stort utbud av fonder hos SAVR för att utan problem kunna undvika fonder som handlas i andra valutor än svenska kronor.

3. Välj mellan 1300 fonder

En av styrkorna med SAVR är deras stora utbud av fonder. Hela 1300 olika fonder finns att välja mellan på deras plattform. Detta är en imponerande mängd med tanke på att SAVR är ett väldigt ungt företag. Det har ju trots allt behövts etableras partnerskap med alla de fondbolag som SAVR förmedlar fonder åt.

4. Insättningsgaranti och investerarskydd

När man investerar och placerar sina pengar så är det viktigt att man har koll på hur ens kapital är skyddat. Hos SAVR har man skydd i form av både insättningsgaranti och investerarskydd. 

Insättningsgaranti täcker bara likvida medel – och är därför i praktiken bara ett skydd som täcker kapital som ligger på ditt konto hos SAVR men som ännu inte hunnit placeras i någon fond. 

Investerarskyddet å andra sidan täcker istället de pengar som väl har investerats i dina fonder. Båda dessa skydd finns för de fall då SAVR av någon anledning går i konkurs och inte klarar att betala tillbaka dina pengar.

Läs mer om insättningsgaranti och investerarskydd på Riksgalden.se.

5. Regleras av Finansinspektionen

SAVR står under Finansinspektionens tillsyn. Detta betyder att de har höga krav på hur deras verksamhet bedrivs för att garantera säkerhet och trygghet för sina kunder. Som investerare behöver man därför inte känna någon oroa över att placera sitt kapital hos SAVR. 

Ens pengar ska nämligen vara lika säkra hos SAVR som hos andra banker och finansbolag som också regleras av Finansinspektionen.

SAVR avgifter​

KOSTNADER

SAVR avgifter

Avgifterna som betalas i samband med ett sparande hos SAVR består av två delar. Den ena delen är SAVR:s egna avgift, som de valt att kalla plattformsavgift. Denna avgift är en årlig avgift på 0,09 procent av ditt kapital. 

Utöver denna avgift så betalar man individuella fondavgifter för de enskilda fonderna som man väljer att ha på sina konton hos SAVR.

MäklareCourtageMinicourtagePassar bäst för:Övriga avgifterPartnerlänkar
Avanza0,000-0,251% 0-99 krLångsiktigtÖppna ett konto
Nordnet0,000-0,250% 0-99 krLångsiktigtÖppna ett konto
SAVR0%-LångsiktigtVäxlingsavgift vid andra valutor än kronor (0,5%)Till erbjudandet

Fondförvaltningsavgifter

Varje fond har en viss förvaltningsavgift. Detta är en avgift som sätts av fondbolagen själva, vilket gör att fondavgiften kan variera en hel del från fond till fond. Generellt är avgifterna högre på aktiefonder, medan den är lägre på till exempel räntefonder som har en låg risk.

Lägst avgift har ofta indexfonder. Det är en typ av fonder som sätts ihop automatiskt för att följa ett visst index. Dessa fonder behöver alltså ingen fondförvaltare som gör egna bedömningar över vilka tillgångar de tror kommer att avkasta bäst.

Fondförvaltningsavgifter som betalas tillbaka till dig

Fondbolagen betalar som regel en provision till den aktören som förmedlar fonderna åt dem. I det här fallet är det alltså SAVR som är förmedlaren. De får då en provision som de valt att i helhet föra vidare till oss kunder. 

Denna provision får man som kund i form av en utbetalning på sitt konto hos SAVR en gång per kvartal.

Flytta till SAVR

HUR GÖR DU?

Så börjar du investera idag

Det är enkelt att bli kund och komma igång med att investera genom SAVR. Allt man behöver göra är att följa några enkla steg. Sedan är det bara att börja placera sina pengar och luta sig tillbaka. Stegen man kan ta för att komma igång beskriver vi kort nedan.

1. Öppna ett konto på Savr.se

För att komma igång så är allt som behövs att navigera till SAVR.se. Där kan man klicka på knappen som heter ´Öppna ett konto.

2. Ange ditt personnummer

När man klickat på ´Öppnat ett konto´ så kommer man till första steget för att bli kund hos SAVR. Då får man börja med att ange sitt personnummer.

3. Öppna ett investeringssparkonto med ett klick

I slutet av processen så kan man godkänna att man blir kund genom att signera med sitt vanliga BankID. Efter det så kan man enkelt öppna ett investeringssparkonto hos SAVR. 

På detta konto kan man sedan börja investera i fonder.

4. Sätt upp ett automatiskt månadsspar eller en engångsinsättning

SAVR ger möjlighet att göra både engångsinsättningar och att sätta upp ett automatiskt månadssparande. Använd gärna möjligheten att månadsspara. 

Ett månadssparande gör att man måste lägga mindre tid och energi på att manuellt köpa fonderna. 

Dessutom gör ett automatiskt månadssparande att sparandet faktiskt blir av.

SAVR omdöme och recension

RECENSIONER

SAVR omdöme och recension

Vi tycker generellt att SAVR är en mycket bra tjänst. De har valt en spännande approach för att slå sig in på fondmarknaden, och med deras starka kunderbjudande tror vi definitivt att SAVR kan växa sig till att på sikt bli en större aktör. 

Fondavgifterna är trots allt ganska höga, och en rabatt på avgifterna av den typen som SAVR nu erbjuder kommer att ge en ganska stor påverkan på ens sparande över tid. Genom att minimera avgifterna så kan man maximera sin totala avkastning. 

Vi tycker därför att alla som sparar i fonder borde överväga att lägga sitt fondsparande hos SAVR.

SAVR omdöme och recension app store
SAVR omdöme och recension app store-2
SAVR omdöme och recension app store-3

SAVR har omdömet 4,5 av 5

Just nu så har SAVR ett genomsnittligt omdöme på 4,5 av 5 stjärnor på App store. SAVR har alltså som helhet fått ett väldigt bra omdöme av sina användare. Det höga medelbetyget på 4,5 av 5 betyder att majoriteten av de som recenserat SAVR gett dem 5 stjärnor. 

Detta är ett fantastiskt bra betyg och vittnar om att SAVR har skapat något som faktiskt är mycket uppskattat av kunderna.

FAQ - Vanliga frågor

Eftersom SAVR är en relativt ny tjänst så är det fortfarande många som inte känner till vilka SAVR är och hur det fungerar att investera pengar hos dem. Nedan har vi därför svarat på några vanliga frågor om SAVR.

Vilka avgifter har SAVR?

Fondavgifterna hos SAVR baseras i grund och botten på de fondavgifter som bestäms av fondbolagen som ger ut fonderna. SAVR får dock provision av fondbolagen för att de förmedlar fonderna.

Provisionen betalar de ut till de som köper fonderna på deras plattform. Detta resulterar i rabatterade fondavgifter som i många fall ligger 30-50% lägre än vad man hade fått betala utan rabatten.

Erbjuder SAVR insättningsgaranti?

Ja, SAVR har insättningsgaranti på sina konton. Insättningsgarantin är dock bara ett skydd som täcker eventuella likvider man har på sitt konto hos SAVR. De pengar man har placerat i fonder täcks alltså inte av insättningsgarantin.

Däremot har SAVR också ett investerarskydd - och detta skydd täcker även de pengar man har investerat i fonder.

Hur många fonder erbjuder SAVR?

SAVR har ett väldigt stort utbud av fonder att välja mellan. Över 1300 fonder finns enligt deras hemsida i deras utbud. Detta stora utbud kan vara en stor fördel.

Speciellt om man har väldigt specifika preferenser på vilka fonder man vill investera i. SAVR:s utbud verkar ha något för alla, och det borde inte vara något problem att hitta flertalet fonder man tycker är intressanta.
Fördelar med SAVR

FÖRDELAR

Fördelar med tjänsten

Det finns många fördelar med att investera genom SAVR. Nedan så har vi listat några av de fördelar som vi tycker är allra viktigast.

Upp till 50% lägre fondavgifter

De lägre fondavgifterna man får hos SAVR är självklart den största fördelen. Rabatten gör att ens kapital kan växa fortare och det är därför ganska givet att man bör placera sitt fondsparande hos SAVR där man kan få en lägre avgift.

Enkelt för dig som vill investera automatiskt

SAVR erbjuder också möjlighet att månadsspara i fonder. Detta är en stor fördel för den som vill få sitt sparande att flyta på så automatiskt som möjligt. Det är dessutom bra att se till att pengarna dras automatiskt när lönen kommer så att man inte råkar hinna spendera dem.

Insättningsgaranti och investerarskydd

SAVR har både insättningsgaranti och investerarskydd. Av dessa två skydd så är det främst investerarskyddet som är applicerbart på ens sparande hos SAVR. Investerarskyddet är ett statligt skydd för investeringar i värdepapper och i detta fall något som ger rätt till ersättning ifall SAVR av någon anledning går i konkurs och inte lyckas återlämna de fondandelar du har på ditt konto hos dem. 

Alla provisioner återbetalas oavkortat

SAVR behåller inga av de provisioner de får själva. Allt betalas ut till de som köper fonderna på deras plattform. Istället tar de ut sin egna avgift på 0,09 procent som ska täcka alla deras kostnader och vinst.

Brett utbud med 1300 fonder

SAVR har ett stort utbud av fonder med olika inriktningar och från olika fondbolag. Hela 1300 fonder finns i deras utbud. Det ska alltså inte vara något problem att hitta bra fonder att investera i hos SAVR – även om man har ganska specifika önskemål på vilken typ av fonder det ska vara.

NACKDELAR?

Nackdelar med tjänsten

Som med de flesta andra tjänster så finns det förstås också nackdelar med SAVR. Även om vi tycker att SAVR är en bra tjänst med fördelar som klart motiverar att bli kund hos dem så kan det dock ändå vara bra att känna till de nackdelar som finns.

Du kan inte köpa aktier

En av de stora nackdelarna med SAVR är att man inte (åtminstone inte ännu) kan handla aktier på deras plattform. Deras plattform blir därför enbart användbar för fondhandel. 

Den som gillar att kunna investera i både aktier och fonder har därför ingen möjlighet att kunna samla allt sitt sparande hos SAVR. Man blir därför tvungen att dela upp sitt sparande och ha ens kapital placerat hos minst en ytterligare aktör.

Relativt hög växlingsavgift

SAVR tar ut en växlingsavgift för handel i fonder i andra valutor än svenska kronor. Denna avgift ligger på 0,5 procent och tas ut både vid köp och sälj i fonden. Denna avgift är relativt hög – och gör dessutom att en halv procent av ditt satsade kapital försvinner redan innan pengarna investerats i fonden och börjat generera avkastning.

Risker att tänka på

När man investerar i värdepapper så bör man alltid tänka till både en och två gånger. Detta gäller förstås också när man investerar i fonder hos SAVR. Fonder är dock mindre riskfyllda än att investera i enskilda aktier. 

Genom att kolla upp om förvaltaren som förvaltar de fonder man funderar på att investera i har ett bra track record så kan man också minska risken att välja en fond som kommer gå dåligt. 


Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.