Sigmastocks omdöme & recension → Läs innan du investerar!

Sigmastocks omdöme och recension

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vårt omdöme och recension av Sigmastocks ger dig en bra överblick över hur tjänsten fungerar och om det är något just du bör använda eller inte.

Visste du att du kan månadsspara helt automatiskt i aktier genom Sigmastocks? Dessutom kan du välja bort branscher som du anser oetiska och inte vill invester i.

Genom att investera med den automatiserade sparroboten Stigmastocks så kan du skapa och förvalta din aktieportfölj till en av marknadens lägsta avgifter.

I den här artikeln går vi igenom vilka Stigmastocks är, vilket betyg de har fått och hur du kan öppna ett konto. Du får även lära dig hur din portfölj byggs i 5 enkla steg. 

Let’s go!

Sigmastocks-logotyp
4.5/5

4,5 av 5 | Betyg på Google

Kom igång på bara 5 minuter!

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vilka är Sigmastocks?

Sigmastocks är ett bolag som startades 2014 för att skapa ett alternativ till det traditionella fondsparandet. Bolagets grundare Mai Thai, Nanna Stranne och Carl Lindberg lärde känna varandra under tiden på Chalmers och ville tillsammans skapa ett helt nytt sparalternativ. 

De ville hitta ett alternativ till dyra fondlösningar och istället investera direkt i aktier, de arbetar för att förändra finansbranschen och göra aktiesparandet mer tillgängligt för alla. Sigmastocks utmanar fondalternativ som många gånger kan vara dyra och ha flera mellanhänder som bidrar till höga avgifter. Sigmastocks hjälper dig att skapa och förvalta din portfölj till en av marknadens lägsta avgifter. 

Varje kund väljer själv mellan att justera eller låta verktygen göra jobbet åt kunden. Via Sigmastocks är det möjligt för alla kunder att månadsspara men också att göra engångsinsättningar, så du kan själva anpassa sparandet på det sätt som passar dig bäst. Sigmastocks har idag ca 3000 kunder och förvaltar över halv miljard kronor.

Månadssparande direkt i aktier till låga avgifter

Sigmastocks hjälper dig att spara och investera direkt i aktier. De hjälper dig att ta fram och investera i en passande portfölj för dig baserat på hur din ekonomi ser ut och din inställning till risk. 

Du kan själv välja om du vill investera en engångssumma eller månadsspara och investera löpande. Sigmastocks väljer ut bolagen åt dig och du slipper arbetet med att själv hitta och välja ut passande bolag som passar dig och din ekonomi vilket många gånger kan vara tidskrävande och svårt. 

Sigmastocks-logotyp
4.5/5

HUR KOMMER DU IGÅNG?

Så börjar du investera genom Sigmastocks idag

Så börjar du investera genom Sigmastocks idag

Här nedanför hjälper vi dig att komma igång och börja investera genom Sigmastocks i 5 steg:

Steg 1: Besök Sigmastocks.se

Besök Sigmastocks. se för att läsa mer om bolaget och vad dem kan erbjuda dig och ditt sparande. Via Sigmastocks hemsida hittar du all information du behöver om bolaget och tjänsten. Du kan snabbt och enkelt komma igång via deras hemsida och öppna ett konto gratis för att påbörja din resa mot ett sparande.

Steg 2: Bli kund genom att svara på ett par frågor

Du kan enkelt bli kund genom att gå in på deras hemsida och öppna ett gratis konto. Innan Sigmastocks kan skapa en portfölj åt dig behöver du svara på ett antal frågor, det tar ca 12 minuter att gå igenom frågorna. Sedan får du ett förslag anpassat helt till dig baserat på hur du svarat på frågorna.

Steg 3: Sätt upp din aktieportfölj genom förslag

Din aktieportfölj tas fram genom att du besvarar ett antal frågor som tar ca 12 minuter att fylla i. Genom dina svar på frågorna tas en portfölj fram som är anpassad till dig med hänsyn tagen till hur din ekonomi ser och vilket risk du är beredd att ta. 

Du får sen ett helt färdigt förslag som är helt anpassat efter dig och dina önskemål. Sigmastocks portföljer innehåller oftast ca 40-50 bolag och detta är helt anpassat efter kunden, du får en personlig portfölj till skillnad från om du till exempel sparar i en vanlig fond. 

Du kan närsomhelst via dina inställningar ändra placeringsinriktning om du så önskar, det enda som krävs är att du på nytt signerar dina önskade förändringar.

Steg 4: Månadsspara automatiskt i aktier till en låg avgift

Genom att månadsspara i aktier får du en naturlig riskspridning över tid. Sparar och investerar du regelbundet, går du in i marknaden vid olika tillfällen och träffar på så sätt både toppen, botten och allt däremellan. 

Du väljer själv hur mycket pengar du vill spara per månad och investera i ditt aktiesparande, det finns även möjlighet att göra engångsinsättningar om det passar dig bättre.  Sigmastocks har ingen bindningstid vilket också gör ditt sparande flexibelt och du kan närsomhelst avsluta.

Steg 5: Låt dina pengar arbeta för dig!

Många arbetar hårt för pengarna som man tjänar, att sedan bara sätta dem på ett bankkonto gör tyvärr att de inte växer speciellt mycket och i dagens ränteläge kanske inte alls. Att tjäna pengar genom aktiesparande är något som växt mycket de senaste åren.

Genom att spara och investera pengar har du möjlighet till avkastning och i vissa fall även utdelning med en ränta på ränta effekt kan det bli mycket pengar med tiden och dina pengar fortsätter att växa. 

Pengarna fortsätter på så sätt att arbeta för dig även efter att du arbetat för att tjäna dem. Med Sigmastocks tjänst får du hjälp med att komma igång och en färdig portfölj anpassad för dig.

FÖRDELAR

5 fördelar med investeringstjänsten

Fördelar med sparroboten

Här nedanför listar vi fem olika fördelar som vi anser att vara bra att känna till efter att ha genomfört vår Sigmastocks recension.

1. Investera automatiskt

Sigmastocks vill utmana det traditionella månadssparandet i fonder genom att istället spara direkt i aktier. Du väljer själv vilket belopp du vill spara i aktier per månad och ditt sparande sköts sedan automatiskt. 

Vill du hellre sätta in ett engångsbelopp är det också möjligt. Du slipper på sätt själv att engagera dig och leta fram bolag som många gånger kan vara svårt och tar mycket tid. 

2. Månadsspara och investera löpande för att sprida risken

Genom att spara och investera dina pengar löpande varje månad får du en naturlig riskspridning på ditt sparande. Investerar du pengar varje månad träffar du nämligen över tid både botten, toppen och allt däremellan. 

Att träffa de rätta punkterna är något som är väldigt svårt och något som få lyckas med över tid. Genom att löpande investera och spara sprider du så sätt på risken och dina chanser till en god avkastning ökar. 

3. Månadsspara direkt i aktier

Genom att månadsspara med Sigmatsock får du ett aktiesparande helt anpassat efter dig och din ekonomi, den tar hänsyn till vilken risknivå du önskar och skapar en portfölj utifrån hur du besvarat frågeformuläret. Du har även möjlighet att exkludera branscher du inte vill vara investerad i. Du kan själv välja portfölj inriktning efter vad som passar dig bäst. 

4. Låga avgifter

Sigmastocks är en digital spartjänst vilket möjliggör att låga avgifter. Genom att vara helt digitala har dem heller inte lika många anställda som andra rådgivningskontor eller banker. 

Genom att spara direkt i aktier istället för fonder slipper de också mellanhänder som kan leda till högre avgifter för kunderna.

5. Insättningsgaranti och investerarskydd

Ditt sparande omfattas av den statliga insättningsgarantin, skyddet gäller via Evida som är Sigmastocks depå leverantör. Skulle Sigmastocks gå i konkurs är du skyddad och dina pengar finns kvar.

Sigmastocks-logotyp
4.5/5

PORTFÖLJ TIPS

Så här byggs din portfölj i 5 steg​

Så här byggs din aktieportfölj i 4 steg

Här nedanför går vi igenom hur din aktieportfölj skapas av Sigmastocks. Det sker (förenklat) genom fyra steg för att anpassa sig maximalt till just dig och din situation.

Sigmastocks marknader

1. Välj marknad och geografiskt område du vill investera i

Sigmastocks investerar i ett urval av både i Svenska och utländska aktier. Sverige, USA och andra länder i Europa är några av de börser som Sigmastocks investerar i. Sammanlagt blir det ca 900 bolag och det är dessa som urvalet till din förvaltning görs.

Sigmastocks månadsspara i aktier

2. Välj din strategi och månadssparande

Genom att fundera över vad du vill uppnå med ditt sparande och vad du sparar till kan du anpassa ditt sparande och din strategi. Är det sparande kortsiktigt eller långsiktigt? Fundera över om du vill lägga upp ett månadssparande eller göra engångsinsättningar. Sigmastocks erbjuder olika portföljer som antingen fokuserar på tillväxt, utdelning eller en standard portfölj.

Sigmastocks etiska faktorer

3. Välj etiska faktorer du vill ska påverkas

Sigmastocks ger alla kunder möjlighet att utesluta vissa branscher som ofta blir ifrågasatta. väljer du att utesluta dessa branscher så tas alla bolag med koppling till dessa branscher bort och dina pengar placeras inte mot dessa marknader. Det kan handla om branscher inom spel, tobak, vapen, alkohol och fossila bränslen. 

Sigmastocks investeringsstretegi

4. Få förslag på en automatiserad aktieportfölj

Genom att besvara frågeformuläret du får när du väljer att bli kund tas en färdig portfölj fram som är baserad på hur du svarat på frågorna. Alla kunder kan välja mellan tre olika inriktningar på portfölj för sitt aktiesparande: 

Standard

Standard Portföljen passar dig som själv inte har så mycket egna tankar om vilka bolag du vill investera i, här får du ett färdigt förslag med bolag som är optimerat efter en god avkastning och fördelning.

Tillväxt

Tillväxt portföljen satsar på fler tillväxtbolag, det är ofta mindre bolag som arbetar för att nå nya marknader och vinna nya marknadsandelar. Oavsett vilken inriktning du väljer finns alltid möjligheten att exkludera bolag som verkar i branscher som kan vara ifrågasatta. Finns det ett bolag i ditt sparande finns alltid möjlighet att ta bort bolag i branscher som kan vara ifrågasatta.

Utdelning

Utdelningsportföljen satsar på större stabila bolag som ger utdelning, delar med sig av bolags vinst till deras aktieägare. Genom att investera i bolag som ger en bra och stabil utdelning får du del av vinsten och kan på så sätt tjäna pengar utan att aktiekursen stiger i värde.

AVGIFTER

Sigmastocks avgifter

Sigmastocks avgifter

Sigmastocks avgifter är uppdelade i två delar där du betalar 0,35% inklusive moms och courtage för aktiesparandet. När du väljer att spara i räntefonder så tillkommer  ytterligare 10% i fondavgifter och då landar den delen av sparandet på 0,39%.

Det är även bra att tänka på att det tillkommer skatt på investeringssparkontot (ISK). 

FondrobotAvgift till fondrobotTotal avgiftPartnerlänkar
Lysa0,15-0,24%0,30-0,41%Till erbjudandet
Opti0,50%0,82-0,88%Öppna konto
Better Wealth0,09-0,65%0,25-0,93%Öppna konto
Sigmastocks0,35%0,35-0,39%Öppna konto
Fundler0,15-0,49%0,22-1,23%Öppna konto
Avanza0,20%0,33-0,37%Öppna konto
Nordnet0,50%0,90-0,98%Öppna konto

Förvaltningsavgift aktier

Sigmastocks kostnaden för att förvalta ligger på 0,35% inklusive moms och courtage. Sigmastocks har en av de lägsta avgifterna på marknaden för robotrådgivare och sparrobotar. Schablonskatt tillkommer på ISK kontots totala värde och sköts automatiskt, det är alltså inget du själv behöver deklarera. 

Förvaltningsavgift räntefonden

Avgiften för räntefonder är 0,10% eftersom räntefonden endast kan handlas i större poster om 100 000 kr styck kan Sigmastocks tyvärr inte undvika mellanhänder och handlar direkt. Avgiften läggs uppe på standardavgiften 0,35% och blir således totalt 0,39%.

ISK skatt

För sparande via ISK betalar kunder en årlig schablonskatt. Det är en skatt på alla pengar som finns på ditt ISK konto istället för att betala skatt varje gång du säljer dina aktier eller fonder. Schablonskatten får du fram genom ditt genomsnittliga värde på kontot under året, multipliceras med statslåneräntan från föregående år plus en procentenhet. 

Sigmastocks historisk avkastning

Sigmastocks historisk avkastning och resultat

Sigmastocks simulerade historiska avkastning är mycket stark och visar på en bra riskjusterad avkastning över lång tid. Med det sagt så är avkastningen just simulerad och det är ingen garanti på att framtida avkastning är detsamma. De pengar som placeras i tjänsten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

"Så här hade din portfölj kunnat se ut idag om du börjat spara med Sigmastocks för 10 år sedan. Med hjälp av börsdata från de senaste 10 åren kan vi se hur tjänsten hade presterat under samma tidsperiod. Exemplet visar standardportföljens utveckling vid ett startbelopp på 25 000 kronor och ett månadssparande på 2000 kronor. Portföljen jämförs med ett sammanviktat index baserat på de marknader som ingår och ett sparkonto utan ränta."

- Sigmastocks.com
Vanliga frågor om Sigmastocks aktieverktyg

FAQ

Vanliga frågor om Sigmastocks (FAQ)

Nedan kan du läsa om några av de vanligaste frågorna om Sigmastocks sparrobot.

Kan jag se vilka aktier Sigmastocks investerar i?

Du kan självklart se alla de aktier som ligger i din investerade portfölj. Under listan för innehav på ditt konto ser du alla aktier som du för tillfället ligger investerad i och hur fördelningen ser ut. Du kan också ta bort en viss bransch du inte vill ligga investerad i och då försvinner även bolag kopplade till den branschen.

Kan jag investera i ett ISK genom Sigmastocks?

När du sparar och investerar med Sigmastocks gör du det genom ett ISK konto hos Evida som är en partner till Sigmastocks.

Vad är skillnaden på Sigma Stock och andra robotrådgivare?

Sigmastocks investerar direkt i aktier och slipper på så sätt mellanhänder, vilket gör att dem kan ta lägre avgifter än många konkurrenter. Till skillnad från deras konkurrenter investerar dem direkt i aktier och vill utmana det traditionella fondsparandet. Eftersom deras tjänst är helt digital leder det till att bolaget inte har samma kostnader som till exempel bankerna. De har mindre omkostnader för personal och slipper i de flesta fall mellanhänder som många gånger gör att avgifterna blir högre.

HISTORIA

Historien bakom bolaget och tjänsten

Sigmastocks historia startade 2014 när de tre vännerna Nanna Stranne, Mai Thai och Carl Lindberg träffades på Chalmers i Göteborg. Iden om att utmana det traditionella fondsparandet föddes och samtidigt göra aktiesparandet mer tillgängligt för den bredare allmänheten. 

Sigmastocks har belönats mer ett flertal utmärkelser genom åren för sina framsteg. De har bland annar utsetts till:

2017 Mai Thai och Nanna Stranne utses till årets finansprofiler och finans folkets supertalanger. 

2018 Sigmastocks utses till ett av Sveriges 33 mest innovativa teknikbolag.

Bästa fintech startup.

2018 Best Fintech startup i Sverige

Sigmastocks-logotyp
4.5/5

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.