SPAC-bolag: 10 SPAC aktier du kan investera i 2022

SPAC-bolag

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

SPAC står för Special Purpose Acquisition Company och är ett sätt för bolag att notera sina aktier på börsen. Man jämför det ofta med en IPO men det är lite annorlunda för en SPAC och det finns därför en del att hålla reda på.

Under åren så har det blivit allt populärare att investera i SPACs. Det är framförallt på grund av framgången som många investerare har haft med mer kända SPAC-bolag. Det här leder till att fler vill hitta nästa jackpott, men det kan vara en ganska varierad framgång med dessa SPAC-bolag.

I den här artikeln listar vi följande: 

  • Vad är SPAC?
  • Så fungerar en SPAC?
  • Så investerar du i en SPAC
  • Svenska SPAC bolag
  • Amerikanska SPAC bolag
  • 3 anledningar varför man bör investera i en SPAC
  • Största riskerna med SPAC
Avanza_logotyp
5 av 5
5/5

Vårt betyg för Avanza

Kom igång på bara 5 minuter

Innehållsförteckning

INTRODUKTION

Vad är SPAC?

SPAC står som sagt för Special Purpose Acquisition Company och enkelt förklarat så kan du se det här som en typ av skalbolag. Målet med SPAC:en är att samla in pengar från investerare, de som investerar i en SPAC kallas för sponsorer.

När SPAC:en har nått sitt mål så går SPAC-bolaget från att vara ett onoterat bolag till ett noterat sådant på börsen. Onoterade bolag är en aning riskfyllda men just SPAC kan vara intressanta för den som är medveten om de risker som följer.

Så fungerar en SPAC

Målet med SPAC-bolag är som sagt att samla in kapital för att sedan ta skalbolaget till börsen. Tanken är att förvärva större onoterade bolag så det är viktigt att man tittar in på det onoterade bolaget innan du köper SPAC:en.

När SPAC:en är startad och har förvärvat det onoterade bolaget så konverteras aktierna i skalbolaget till aktier i det nya. Det här bolaget börjar då handlas på börsen som vilken aktie som helst.

När SPAC:en är listad så finner man deras aktie på börsen i den vanliga listan. Går du däremot in under dess IPO så fungerar det lite annorlunda, men oavsett så är det viktigt att du sätter dig in i deras verksamhet. Lika viktigt är det att du tittar på marknaden där SPAC bolaget är aktivt, det kan finnas andra liknande verksamheter och det här kan leda till att SPAC:en inte lyckas överdrivet väl.

SPAC bolaget är inte garanterat att lyckas, förvärv av ett onoterat bolag är alltid förknippat med risker, risker som kan bli dyra för investerare som inte satt sig in i skalbolaget och deras planerade verksamhet.

Så investerar du i en SPAC

Att investera i en SPAC är väldigt enkelt idag och du kan komma igång redan idag med din första investering. För att köpa aktier i SPAC bolaget så använder du en vanlig aktieplattform, exempelvis Avanza eller eToro.

Här har du två alternativ, beroende på vilka risker du är okej med. Du kan investera tidigt, innan man vet vilka förvärv skalbolaget ska göra, eller så investerar du först när det här har blivit känt. Då har skalbolaget eventuellt gått upp i pris men du kan då se exakt vad som skalbolaget planerar och vad du kan förvänta dig, så risken är en bra bit lägre.

När du investerar i en SPAC så är det alltså i det stora hela precis som att köpa en vanlig aktie. Den stora skillnaden är alltså deras planerade förvärv av ett onoterat bolag. Ett onoterat bolag är inte automatiskt riskfyllt men det är i grunden alltid en större risk än med andra bolag som redan finns på börsen.

Rent praktiskt fungerar det alltså exakt likadant som en aktie, vilket är det huvudsakliga då det inte är något särskilt du måste tänka på rent tekniskt. Det är däremot inte alla aktieplattformar som erbjuder dig att investera i SPAC-bolag.

Avanza logo
5/5
etoro logo
5/5

Investera i svenska SPAC bolag

Det finns redan idag SPAC bolag i Sverige, men inte jättemånga. Det första registrerades 2021 och sedan dess har det blivit ett par stycken. Är du okej med att också investera ditt kapital på den amerikanska marknaden så får du såklart tillgång till många fler. Där har marknadens exploderat med SPAC bolag och det finns gott om alternativ på börsen.

Med svenska bolag får du tillgång till en bra variation och det finns lite olika marknader att titta på. Innan du investerar ditt kapital i SPAC:en så är det bra att först läsa på ordentligt om varje bolag, då kan du försäkra dig om att du investerar i ett bolag som du tror på.

I Sverige finns det just nu flera nämnvärda alternativ. Vi ska titta lite mer på dessa så att du kan komma igång med SPAC på den svenska börsen. Längre ned finns amerikanska alternativ på börsen om du föredrar det.

1. ACQ Bure SPAC

ACQ Bure SPAC:en listades i mars 2021 och är ett bolag som planerar att förvärva ett hållbart kvalitetsbolag. Man har 36 månader på sig att göra detta och lyckade med 35 000 nya aktieägare att samla in 3,5 miljarder kronor. Målet är att det företag man ska förvärva har ett värde på 3 till 7 miljarder kronor och ska vara nischat, men exakt inom vad har man inte gått ut med.

2. APAC (Aligro Planet Acquisition) SPAC

Aligro Planet Acquisition tog sig in på börsen i maj 2021 och en aktie kostade då 100kr. Planen för SPAC:en är att man ska förvärva ett företag inom digitala affärsmodeller, hållbar konsumtion eller grön teknik som uppfyller alla ESG-krav. I företagets styrelse hittar du kända personer från finansvärlden som riskkapitalisten Hans Eckerström, företagsledaren Bengt Baron och Richard Båge som bland annat är känd från serien Draknästet.

3. Creaspac SPAC

I juni 2021 så kom Craspac SPAC:en in på börsen och inför noteringen tillfördes 375 miljoner kronor från företaget Creades som startade Creaspac. Planen är att förvärva ett medelstort nordiskt företag som är onoterat och aktivt inom en bransch där det finns utrymme eller redan pågår förändringar.

Investera i amerikanska SPAC bolag

Den amerikanska marknaden är större och du hittar därför fler SPAC än i Sverige. Du hittar ofta väldigt intressanta förvärv och det finns helt enkelt lite fler möjligheter på den amerikanska marknaden. Ska du ge dig in i SPAC så kan det vara värt att titta både på den svenska och den amerikanska marknaden.

Innan du investerar i ett amerikanskt bolag är det viktigt att ttita vidare på bolaget och deras idé. Egentligen är det ingen större skillnad från när du tittar på svenska bolag, men ofta arbetar bolagen på en större skala. Verksamhetens område som man ska förvärva kan också vara annorlunda om det är ett amerikanskt bolag, så titta på den specifika branschen man ska ge sig in i och hur stor marknaden är för deras affärsidé.

1. Virgin Galactic (tidigare Social Capital Hedosophia SPAC)

Virgin Galactic är ett brittiskt företag som kom till genom kapital från Social Capital Hedesophia SPAC:en. Det här är ett företag som anordnar turistresor i rymden. En otroligt unik idé men inte helt utan risk, det är trots allt inte något som alla har råd med. Aktien har sedan notering hoppat en del men det är en intressant SPAC och företaget är värt att titta på än idag.

2. QuantumScape (tidigare Kensington Capital Acquisition SPAC)

Det här är också ett företag som bildades genom en SPAC. Företaget arbetar med att utveckla litiumbatterier till elbilar. Företaget är baserat i Kalifornien, USA och hade en ganska kaotisk start, men aktien har stabiliserat sig sedan dess.

3. DraftKings (tidigare Diamond Eagle Acquisition Corp SPAC)

DraftKings är ett bolag som arbetar med fantasy sporter och sportbetting. Det var ursprungligen en SPAC men är idag ett fullfjädrat noterat bolag som lyckats göra sig ett namn inom bettingsfären. Inte minst inom fantasysporter är man ett välkänt namn.

4. Skillz (tidigare Flying Eagle Acquisition Corp SPAC)

Skillz var Flying Eagle Acquisition Corp SPAC och är idag ett bolag inom mobilspel och e-sport i mobilen. Man kom in redan 2020 och redan första dagen steg deras aktie med 25%. Sedan dess har företaget utvecklats en hel del och verksamheten har blivit bredare.

5. Nikola Corporation (tidigare VectoIQ Acquisition Corp SPAC)

Nikola är ett bilföretag som utvecklar och tillverkar eldrivna lastbilar. Man utvecklar också en del andra motorfordon med nollutsläpp men fokus ligger på lastbilarna. Man har varit före Tesla med sin verksamhet som också har planerat för liknande lastbilsmodeller som den Nikola har utvecklat. Aktien har varit lite svajig men kan vara intressant för den som tittar på elbilsbranschen.

6. ChargePoint (tidigare Switchback Energy Acquisition Corp SPAC)

Switchback Energi Acquisition Corp SPAC köpte världens största nätverk av laddstationer för elbilar, en het bransch med en enorm potential. Att köpa det största nätverket i världen innebär att man redan har en stor del av verksamheten redo, så det finns en hel del utvecklingspotential för detta företag.

7. Opendoor (tidigare Social Capital Hedosophia II SPAC)

Bolaget Opendoor vill göra det enklare för människor att köpa och sälja sin bostad, det här genom deras onlineservice för just detta. I grunden är det här en väldigt enkel affärsidé men allt fler sköter sina bostadsköp över nätet så det finns en god potential här.

Avanza logo
5/5

Varför investera i en SPAC?

En SPAC kan vara ett väldigt bra sätt att komma in i ett företag tidigt. Andra aktier kan vara redan etablerade företag och det är inte alltid lätt att hitta riktigt bra aktier tidigt nog. Ofta när man väl hittar ett bra företag som har man redan missat en hel del uppgång, så det är här SPAC:en kan vara bra.

Det finns flera bra anledningar till att just välja en SPAC när du ska investera i aktier. Samtidigt är det bra att inte lägga alla dina pengar på en och samma sak, så fokusera inte bara på SPAC. Med mer potential så kommer också risken att man förlorar sina pengar.

1. Kom in tidigt i aktier

Det är ofta att man hittar bra aktier men där man hade velat komma in tidigare i bolaget. Med en SPAC kan du komma in riktigt tidigt, långt mycket tidigare än den genomsnittliga investeraren. Det här gör det möjligt att komma in innan bolaget har kommit in på börsen.

Det här innebär också en hel del risk, en del SPAC bolag misslyckas när man kommer in på börsen. Det finns däremot en hel del potential för den som gör en bra analys och hittar de riktigt bra alternativen.

2. Bra sätt att köpa aktier i tidigare onoterade bolag

Onoterade bolag kan medföra en del risk men det kan också vara en väldigt bra investering. Samtidigt så finns det färre investerare och det kan ibland vara svårt att köpa aktier i dessa, du kan trots allt inte göra det på samma sätt som när du investerar i företag på börsen.

En SPAC är helt baserad på onoterade företag så det här är ett bra sätt att komma in i dessa och köpa aktier innan bolaget har noterats. Ofta när en SPAC är nyskapad så kan det ta upp till 36 månader att förvärva ett bolag. Du kan antingen vänta upp till 36 månader tills att man har beslutat sig och gått ut med vilket bolag man ska förvärva, eller så köper du tidigt och tar lite mer risk. Även innan förvärvet så går en SPAC ut med vilka kriterier man har och vad för typ av bolag man ska köpa.

3. Investera tillsammans med kompetenta experter

En SPAC sköts i grunden av kompetenta och erfarna ledningar, ofta med erfarna affärsmän och -kvinnor vid rodret. Innan du ger dig in i ett företag så tittar du såklart vilka som sitter och sköter om det hela. Det bästa är såklart om man redan har erfarenhet av att bygga upp verksamheter eller redan jobbat med SPAC tidigare.

En bra SPAC har rent generellt väldigt kompetenta personer involverade och det är inte ovanligt med experter, exempelvis från den bransch man är intresserad av att köpa ett företag i. Du köper därför ofta aktier i ett företag som sköts på ett väldigt seriöst sätt, men det är också därför det är så viktigt att titta in i den SPAC du är intresserad av och vilka som ligger bakom den.

Vilka är de största riskerna med SPAC?

Det kan låta väldigt lukrativt att investera i en SPAC men det kommer inte utan risker. Det är faktiskt bra mycket mer riskfyllt än att investera i vanliga aktier, men det finns många sätt att få ned risken på och för en erfaren investerare så kan det också bli både lukrativt och spännande.

En stor risk är såklart osäkerheten om du går in tidigt i en SPAC. Du vet inte riktigt vad det är du investerar i. Det du vet är bara vad det är för typ av företag man är intresserad av, du vet inte alls vilket företag det till slut blir och du vet inte heller vilka man faktiskt tittar på. En SPAC har 36 månader på sig att välja ut ett bolag så det kan ta sin tid.

Ska du investera i en eller redan har det så bör du alltså hålla dig uppdaterad om vad SPAC:en gör. Det är också bra att titta på deras kompetens i den bransch man vill förvärva i.

En annan risk är hur svårt det är att värdera skalbolagen. Deras affärsområde kan vara hett och du kanske har en kompetent ledning, men det är väldigt svårt att värdera en potentiell verksamhet. Du vet som sagt inte vilket företag man till slut förvärvar eller hur den verksamheten kommer att gå.

Det kan också hända väldigt mycket på 36 månader, det är trots allt många år och det kan hända mycket. Reglering och trender kan till exempel förändra branschen som din SPAC:en ska köpa ett företag i.

Det här är en del av risken du får och det är därför det är så viktigt att du sätter dig in i både skalbolaget och det område man är intresserade av. Du kan då lättare ta ett beslut om huruvida just detta skalbolag har potential att lyckas eller inte.

Med risken finns det som sagt en hel del potential och det är ingen dum idé att lägga till ett eller flera skalbolag i din portfölj, bra sådana kan bli ett väldigt bra tillskott till portföljen långsiktigt. På kort sikt är det svårare då spekulationen kan trycka ned priset, men det kan såklart också gå upp.

Avanza logo
5/5

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.