Tjäna pengar till klassen – 14 bästa metoderna 2022 [STOR GUIDE]

Tjäna pengar till klassen

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Vill ni tjäna pengar till klassen eller laget? Då har ni hittat rätt!

Att tjäna pengar till klassen och laget är idag enklare än någonsin. Vi har i denna artikeln listat 14 bästa metoderna och även utsett en vinnare. Läs hela artikeln (ca 6 minuters läsning) för att inte missa vilken metod vi tycker att ni bör använda för att samla pengar till klassen.

Artikelns innehållsförteckning

VILKA PRODUKTER/TJÄNSTER PASSAR ER BÄST?

14 olika sätt att tjäna pengar till klassen

Här nedanför kan ni läsa om 14 olika metoder och produkter som ni kan sälja för att tjäna pengar till klassen. Vi tycker själva att sälja kaffe via Fikakassan.se är bästa metoden. Varför? De har en enkel och prisvärd produkt (gourmetkaffe) som dessutom är mycket lättsåld. 

1. Sälj ekologiskt kaffe genom Fikakassan.se

Genom att sälja något så populärt som kaffe kan man räkna med att gå med vinst. Idag är det aktuellt med fairtrade-kaffe och särskilt ekologiskt sådant.

Kaffet blir godare om man samtidigt vet att man gör en god gärning för kaffebönderna i exempelvis Etiopien, Brasilien eller Colombia.

Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till klassen på Fikakassan.se
Vår favorit

2. Sälj tandborstar med Tandborstkungen.se

Tandborstkungen erbjuder skolklasser och föreningar ett trevligt och riskfritt sätt att tjäna pengar till klassen eller laget genom att sälja tandborstar! Tandborstarna är tillverkade i Sverige av det välkända märket TePe och håller högsta kvalitet. De är dessutom miljövänliga, prisvärda och lättsålda.

Läs mer om hur ni kan tjäna pengar till klassen eller laget med Tandborstkungen.

3. Sälj kaffe & återanvändbara produkter genom Kaffekassan

Upp till 1 miljard engångsmuggar slängs årligen i Sverige! Var med och motverka nedskräpningen genom att sälja återanvändbara produkter & kaffe från Kaffekassan. De har en av marknadens högsta förtjänst på upp till 67 kr per såld produkt och erbjuder en snabb och trevlig support.

Beställ ett gratis infopaket (innehåller smakprov av kaffet) här.

3 bra tips inför att ni ska tjäna pengar till klassen

Här nedanför har vi listat tre bra saker att tänka på inför att ni ska sälja produkter och tjäna pengar med klassen.

1. Sälj populära och lättsålda produkter (t.ex. kaffe)

Genom att sälja populära och enkla produkter får du ett stort genomslag hos allmänheten. De allra flesta dricker kaffe både på jobbet och hemma. Knackar man på hemma hos någon så är chansen inte helt obetydlig att den som öppnar för tillfället har slut på kaffe hemma och därför vill handla av dig, istället för att åka till affären. 

Stunden kan också förgyllas genom att husägaren bjuder in dig och dina klasskamrater som står vid dörren till en fikapaus. Särskilt äldre människor kan vara i behov av social samvaro och det här kan vara en perfekt kombination – man gör samhällsnytta såväl som nytta för klassens skull.

2. Anpassa er (och produkterna) efter säsong

Om det är sommar är det kanske inte så välbehövligt att sälja isskrapor till bilen, och om det är vinter så är kanske inte fläktar något som man vill ha i hemmet. Det gäller att anpassa sin försäljning efter årstiderna så den förefaller naturlig. 

Det går förstås att sälja isskrapor till bilen på sommaren, men man måste då vara beredd att ta ett lägre (ibland betydligt lägre) pris än på vintern då efterfrågan helt enkelt inte matchar tillgången.

Ägnar man sig åt dörrknackning måste man förstås klä sig efter väder och vind. Går man i villaområden så kan man klä sig i bomullsunderställ eftersom man inte blir så svettig då. Men joggar man i trapphus kan ullunderställ vara att föredra då svetten lättare dunstar bort från plagget, vilket gör att du inte blir nedkyld lika lätt. 

Går ni i vintermörkret kan det också vara värt att införskaffa reflekterande västar så att alla trafikanter ser dig och dina klasskompisar. Det är en enkel livförsäkring.

3. Sätt rimliga mål

Genom att sätta realistiska mål behöver ni inte gå alltför besvikna ur en eventuellt misslyckad försäljning. Börja med att beställa några enstaka partier av exempelvis kaffe och utvärdera hur väl försäljningen lyckats. 

Beställer man en massa kaffe så är risken stor att man slängt pengar i sjön och får dricka upp kaffet hemma istället.

Vad kan man göra för skolresa med pengarna ni har tjänat till klassen?

Förmodligen har ni redan koll på vad ni vill göra med klassen. Men för inspirationens skull så listar vi fyra populära saker att göra när ni har tjänat pengar till klassen.

 • Res till Stockholm och upplev vår huvudstad
  Den här punkten kanske inte är aktuellt för en Stockholmsklass som ser staden utanför klassrummets fönster varje dag, men för andra svenska skolbarn kan det här vara en dröm! Stockholm erbjuder så många aktiviteter att man nästan har svårt att välja. Man kan gå på museum, besöka nöjesparken Gröna Lund, gå på olika experimentcentra med mera. Det finns alltid något att göra i Stockholm och även många trevliga restauranger vars menyer är värda att prova på.

 • Åk till äventyrsland
  I Sverige finns ett antal äventyrsland att besöka. Boda Borg har anläggningar runt om i Sverige där målet är att barnen ska klura ut lösningar för att ta sig från ett rum till ett annat. Man kan också åka till Leos Lekland om det gäller en lågstadieklass. Lite äldre barn kan tycka att ett besök på Liseberg eller Leksand Sommarland är toppen.

  Det som är så roligt med äventyrsland är att man verkligen får leva ut sin upptäckarglädje samtidigt som man även får en hel del motion och frisk luft. Det kan vara bra att i dessa dagar låta klassen ta en paus från sina mobiler och datorer och ha kul som man hade förr.

 • Besök någon av landets största djurparker
  I Sverige finns ett antal djurparker att besöka, varav Kolmården utanför Norrköping är den mest kända och besökta. På Kolmården kan man se exotiska djur från andra länder, inklusive tigrar och elefanter. Man kan förstås också se en hel svenska djur som ingår i vår fauna.

  Andra djurparker man kan besöka är Parken Zoo i Eskilstuna och Borås Djurpark. Att se djur som man kanske aldrig sett förut eller bara bevittnat på teven kan vara en stor händelse för många elever. Man får inte bara se hur djuren beter sig utan även vad parkarbetarna gör för att djuren ska må bra. På plats finns veterinärer, parkarbetare och djurvårdare.

 • Paddla, tälta och campa med hela klassen
  Det finns få saker som slår en riktig naturupplevelse. Då kopplar man bort urbana miljöer och går tillbaka till människans ursprung som jägare och samlare. Att paddla är utmärkt motion och det är väldigt rofyllt att se solen stiga upp eller ned över vattendraget eller sjön.

  Tälta kan man göra där man får tälta. Tältar man på annans mark måste man be markägaren om lov först, i all synnerhet om det gäller mer än en dag. När man tältar får man vara beredd på att det kan vara obekvämt och kallt, men det glömmer man snabbt bort när man sover med 20 andra i ett stormannatält.

  När man campar kan man tälta, men man kan också hyra husbilar att sova i. På en camping har man en bestämd grillplats och man har ett fast dass eller en toalett.

Är det svårt att tjäna pengar till klassen?

Det beror på många saker, men främst handlar det om hur initiativrik klassen är och huruvida den inte viker sig för utmaningar. Det kan kännas svårt att se en ljusglimt när det går dåligt, och därför måste man hålla skenet uppe tills nästa försäljningstillfälle. 

Det beror också på i vilka kvarter man knackar dörr, många är väldigt köpstarka medan andra kanske inte har råd för tillfället. Det måste man ta i beaktande och samtidigt respektera.

Man ska aldrig gå in med inställningen att det är svårt, utan det är bättre att alltid ha en optimistisk inställning. En kund vill hellre köpa av en glad försäljare än en modstulen och bitter försäljare, det är fakta.

 KaffeKryddorUnderkläderKakorSalami
Försäljningspris150,00 kr100,00 kr150,00 kr50,00 kr190,00 kr
Vinstmarginal37,00%27,00%25,00%36,00%30,00%
Fri returrätt på osålda varorJaNejNejJaNej
Fri fraktJa – vid över 35stNejJa – vid över 250stJa – vid över 35st
Ja – vid över 25st
Rättvisemärkta varorJaNejNejNejNej

Informationen ovanför är hämtad från offentliga bolags hemsidor.

Engagera eleverna med enkla uträkningar och tydliga mål

Förklara att en såld korv för 20 kronor ger 100 kronor om man antar att en sådan säljs 5 gånger. Eleverna kan då snabbt inse att pengarna växer på hög om man bara är idog och ibland kan förhandla med kunden. 

Det kanske är bättre ur ett helhetsperspektiv att som försäljare vara villig att sälja korven till kunden för 15 kronor, istället för att säga nej till varje kund som vill pruta. Däremot ska man aldrig ta skambud av principiella skäl.

Finns det några risker att tänka på?

Det finns en hel del risker som man måste vara medveten om. Man ska aldrig synligt gå runt med pengar utomhus utan gärna stoppa ned dem i väskan så fort betalningen är klar. Har man ett Swishkonto så är det säkrast, då många kunder har Swish numera. Man ska också vara medveten om att inte alla kunder vill en väl, och om man märker något suspekt så ska man skyndsamt gå därifrån istället för att argumentera.

Det ska alltid finnas en vuxen person som har det övergripande ansvaret för försäljningen. Personer under 18 år är inte myndiga och får därför inte ingå avtal, därför är det den vuxne som står till svars om kunden vill ha tillbaka sina pengar.

Sist men inte minst så ska man också tänka på att vara bra klädd och ha reflexer när man rör sig ute. Barn är mindre än vuxna och rör sig inte alltid lika snabbt, därför kan det vara en bra och billig investering med reflexer.

Tjäna pengar till klassen och sampa pengar till klassresan

Såhär mycket kan ni tjäna om ni väljer att sälja kaffe

Här nedanför ser ni ett räkneexempel på hur mycket pengar ni kan tjäna med klassen om ni väljer att sälja kaffe genom Fikakassan. Det kan vara bra att veta att Fikakassan ägs utav Finsmakarna i Norden AB som har flera års erfarenhet av försäljning till klasser, lag och föreningar.

 5 paket per elev10 paket per elev15 paket per elev
20 paket per elev
15 deltagande elever4 125,00 kr8 250,00 kr12 375,00 kr16 500,00 kr
20 deltagande elever5 500,00 kr11 000,00 kr16 500,00 kr22 000,00 kr
25 deltagande elever6 875,00 kr13 750,00 kr20 625,00 kr27 500,00 kr
30 deltagande elever8 250,00 kr16 500,00 kr24 750,00 kr33 000,00 kr
35 deltagande elever9 625,00 kr19 250,00 kr28 875,00 kr38 500,00 kr
Fikakassan-logotyp

Läs mer om hur ni kan tjäna pengar

Vill ni hitta fler tips på hur ni kan tjäna pengar? Läs då vår stora guide om hur man kan tjäna pengar online och hemifrån. Guiden innehåller 13 olika sätt att skapa sig en extra inkomst.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Fikakassan.se
Author Rating
51star1star1star1star1star

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.