Köpa Xpeng aktie (XPEV) – Så kan du investera i bolaget [Guide]

köp Xpeng aktie

Läs disclaimer och annonspolicy längst ner på sidan.

Xpeng är en ledande elbilstillverkare inom Kina. Bolaget producerar sportbilar och SUV. Xpeng driver även servicenätverk och laddning. Elbilstillverkaren har ett flertal produktionsanläggningar primärt på den kinesiska marknaden. Bolaget grundades 2015. Företaget har idag sitt huvudkontor i Kina. På den här sidan har vi samlat in all information om Xpeng för att kunna investera i bolaget och köpa XPEV aktier.

Xpeng logo

BOLAGSNAMN

Xpeng Inc

ADRESS

No.8 Songgang Road, Changxing Street, Cencun, Tianhe District, Guangzhou, Kina

TICKER

XPEV

SEKTOR & BRANSCH

Fordonstillverkare

MARKNADSPLATS

NYSE

LAND

Kina

Avanza logo
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan

Xpeng aktiekurs

Här nedanför visas Xpengs aktiekurs i realtid (fördröjt ca 15 minuter). Grafen gäller för Xpeng aktie som är noterad på den Amerikanska börsen.

Välj nätmäklare utefter om du vill investera långsiktigt i bolaget eller om du vill handla aktien kortsiktigt
Vi rekommenderar Sveriges ledande nätmäklare Avanza bank för dig som vill investera långsiktigt och en av världens ledande tradingplattformar, eToro, för dig som vill köpa och sälja aktier mer frekvent.

Avanza logo
5/5

Bästa nätmäklaren för att spara långsiktigt på börsen.

etoro logo
5/5

68% av privata investerare förlorar pengar.

Disclaimer: När du investerar dina pengar så utsätter du ditt kapital för risk. Sidan kan innehålla/innehåller annonslänkar och reklam. Läs full disclaimer längst ner på sidan.

Innehåll och snabbnavigering

INTRODUKTION

Varför ska man investera i Xpeng?

Xpeng-aktien ser enligt många investerare lovande ut, och bör således generera positiv avkastning på lång sikt. Här är tre bra anledningar att investera i Xpeng. 

Kinas EV-marknad blir mer konkurrenskraftig för varje dag

Gynnsam regeringspolitik i Kina har gett branschen en stark push framåt. Xpeng har tack vare dessa gynnsamma avregleringar etablerat sig som ett viktigt företag inom EV-sektorn. Medvinden har gjort att Xpeng slagit S&P 500 index sedan IPO 2020.

Imponerande leveranssiffror

Företaget släpper kontinuerligt sina månatliga leveranssiffror, och bara ett par månader efter IPO levererade de 5 700 elbilar (i december 2020). Det är en ökning med 326 % från år till år och en ökning på 35 % från föregående månad. Under fjärde kvartalet levererade företaget totalt 12 964 elbilar, vilket är en ökning med 303 % jämfört med föregående år. 

Vidare nådde de totala leveranserna för 2020 hela 27 041 enheter – en ökning med 112 % från år till år. Dess smarta sedanmodell, P7, stod för mer än 55 % av de totala leveranserna, medan G3 SUV-modellen stod för resten. Leveranssiffrorna överträffade företagets prognos på 10 000 enheter.

Imponerande leveransresultat som dessa är en stor del av varför Xpeng aktien har haft framgångar under det senaste året.

Stora möjligheter till diversifiering och expandering

Xpeng som företag är inte bara beroende av sin elbilsförsäljning. Bolaget genererar också intäkter från laddningstjänster och service. 

Under tredje kvartalet genererade företaget totala intäkter på 293,10 miljoner USD, varav 279,60 USD tillskrevs fordonsförsäljning. Laddningstjänster stod samtidigt för 13,50 miljoner dollar i intäkter.

Även om det inte är mycket i förhållande till intäkterna det genererar från försäljning av elbilar, indikerar det fortfarande utrymme för diversifiering eftersom företaget fortsätter att växa inom dessa andra områden.

Så kan du köpa Xpeng aktier

För att köpa Xpeng-aktier måste du först fundera på hur mycket du ska investera. Ta god tid på dig, och investera aldrig mer än vad du har råd att förlora. När du bestämt dig för att investera i Xpeng Inc. eller köpa aktier i något annat bolag, gör du det smidigast hos en nätmäklare.

Så här gör du för att köpa aktier i Xpeng…

Steg 1: Öppna ett konto hos en nätmäklare

Att öppna ett konto hos Avanza.se garanterar att du använder Sveriges ledande nätmäklare. Det är kostnadsfritt att registrera sig, och allt som krävs är ett BankId. Men du kan även öppna ett konto med eToro för en mer kortsiktig handel.

Bästa nätmäklaren långsiktiga investeringar!
Avanza logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

Avanza bank är en partner till Aktieskolan.

Bästa nätmäklaren för trading!
etoro logo
Aktieskolans omdöme:
5/5

68% av privata investerare förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos den här leverantören. CFD-handel innebär hög risk. eToro är en partner till Aktieskolan.

Steg 2: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

När du registrerat dig som ny kund hos Avanza, ska du välja att öppna ett investeringssparkonto. Ett ISK är kontot där du köper och säljer aktier och andra tillgångar, som exempelvis fonder, råvaror och derivat.

Steg 3: Sök efter Xpeng

När du öppnat ISK är du redo att börja handla på börsmarknaden. Sök efter Xpeng Inc. i sökfältet, eller använd aktielistan för att hitta det du söker. 

Steg 4: Genomför ett köp av en aktie

När du klickat på Xpeng Inc. hamnar du på bolagets aktiesida. Här finns all information du behöver för att kunna göra ett informerat aktieköp, exempelvis bolagets börsvärde, p/e-tal och utveckling,  När du känner dig nöjd med informationen klickar du helt enkelt på “köp”, och väljer hur mycket pengar du vill investera.

Presentation av Xpeng

Xpeng Motors utvecklar teknologi för eldrivna fordon, med fokus på att designa och tillverka intelligenta bilar som är designade för att sömlöst integreras med internet, och samtidigt utnyttja de senaste framstegen inom artificiell intelligens (AI).

Så tjänar Xpeng pengar

Den stora majoriteten av XPengs försäljning sker i Kina, men företaget började expandera utomlands och började exportera till Europa i slutet av 2020.

Den 13 november 2019 genomförde startupen en investeringsrunda som resulterade i 400 miljoner amerikanska dollar. Investerare var bland andra Xiaomi och företagets grundare, He. Den 13 april 2021 meddelade företaget att det övervägde att tillverka egna halvledare. För sin P5-modell, som debuterarde på Shanghai Auto Show den 21 april 2021, köper företaget in datachip för autonom körning från Nvidia, och från Qualcomm köper de digitala cockpits.

Så grundades Xpeng

EV-tillverkaren Xpeng Inc. (小鹏) grundades i augusti 2014 av den tidigare Alibaba-chefen He Xiaopeng. Företaget har sitt huvudkontor i Guangzhou med ett amerikanskt kontor i Mountain View, Kalifornien. Ledningsteamet består av tidigare anställda i Guangzhou Auto, Ford, BMW och Tesla.

Förutom Alibaba, som för närvarande äger en 14 % i bolaget, har Xpeng rekryterat experter från andra välkända teknikjättar, inklusive Xiaomi, Tencent, Samsung och Huawei. Deras expertis har hjälpt Xpeng att bli ett konkurrenskraftigt varumärke inom både EV och AI-sektorerna.

Investera i liknande bolag som Xpeng

Xpeng Inc. är ett bolag inom EV-sektorn. EV är en förkortning på Electric Vehicle, och det finns många andra intressanta bolag inom samma sektor. Några av dessa är:

NIO, Inc

NIO, Inc. är ett holdingbolag vars verksamhet omfattar design, tillverkning och försäljning av elfordon (EV). Dess produkter inkluderar superbilarna EP9 och ES8 7-sits SUV. Vidare tillhandahåller NIO laddningsstationer för hemmabruk, servicetjänster och andra laddningslösningar för elbilar. 

Detta inkluderar tillgång till offentlig laddning, tillgång till eldrivna mobila laddningstruckar och batteribyte. Bolaget erbjuder också andra mervärdestjänster som servicepaket, avbetalningsplaner och fordonsfinansiering. Företaget grundades av Li Bin och Qin Li Hong i november 2014 och har sitt huvudkontor i Jiading, Kina.

Li Auto, Inc

Li Auto, Inc. designar, utvecklar, tillverkar och säljer smarta elektriska bilar och stadsjeepar i premiumklass. Dess personbilsmarknad kategoriseras i sedan, SUV och MPV-segment. Företaget grundades av Xiang Li, Yanan Shen, Tie Li, Donghui Ma i april 2015 och har sitt huvudkontor i Peking, Kina

Tesla, Inc

Tesla, Inc. är idag västvärldens mest välkända elbilstillverkare, främst på grund av hög mediebevakning och marknadsföringskampanjer. Tesla har en affärsverksamhet inom design, utveckling, tillverkning och försäljning av helt elektriska fordon, generering av energi och lagringssystem. 

De tillhandahåller också fordonsservicecenter, kompressorstationer och självkörningsförmåga. Företaget grundades av Jeffrey B. Straubel, Elon Reeve Musk, Martin Eberhard och Marc Tarpenning den 1 juli 2003 och har sitt huvudkontor i Palo Alto, CA.

Ska man investera i Xpeng?

Precis som med alla andra typer av aktier och tillgångar, är eftertanke a och o vid en investering. Därför presenteras här några fördelar och nackdelar med att köpa Xpeng-aktie.

Fördelar

Fördelarna med den här aktien:

Nackdelar

Som med alla aktier så finns det också nackdelar:

FAQ - Vanliga frågor om Xpeng

Här är några av de vanligaste frågorna gällande Xpeng Inc. och aktieköp i bolaget. 

Finns Xpeng på börsen?

Sedan IPO 2020 finns Xpeng Inc. på börsen under tickern XPEV. Aktien handlas på NYSE (New York Stock Exchange) i USA.

Vart kan jag investera i Xpeng?

Du kan investera i kinesiska XPeng Inc. hos din nätmäklare. Vi rekommenderar Avanza.se som är Sveriges ledande onlinemäklare. Här kan du köpa aktier på marknader och index från hela världen.

Hur mycket ska man investera i Xpeng?

Att investera i ett relativt nytt bolag som XPeng innebär en hög risk, främst då bolaget ännu inte redovisat vinst. Detta är extra viktigt att ha i åtanke vid investering. Med det sagt ska du aldrig investera mer än vad du har råd med, om du förlorar värde på dina tillgångar. För att minska risken och öka potentialen för lönsamhet är det rekommenderat att investera i olika aktier, helst från olika branscher. På så vis är du skyddad mot för stora förluster, då dina aktier kan balansera ut resultaten mot varandra.

Den här sidan är en del av vår samlingsplats för börsnoterade bolag. Här hittar du information och hjälp med hur du kan investera i olika bolag på börsen.

Avanza logo

Aktieskolan rekommenderar:

5/5

Disclaimer & Annonspolicy: Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Ingenting som läses på Aktieskolan.se ska ses som rådgivning, vi skriver för att inspirera våra läsare till att skapa en bättre privatekonomi. Det innebär att du står själv som ensam ansvarig över dina beslut. Sidan innehåller samarbetslänkar/annonslänkar till våra samarbetspartners (t.ex. Avanza bank). Det innebär att vi ibland kan erhålla en ersättning om du som besökare skapar ett konto hos våra partners via en länk från Aktieskolan.se. Du som besökare påverkas ej av länkarna. Läs fullständig disclaimer och annonspolicy på vår dedikerade sida.